ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2011

Share |
Ενημερωτικές Δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης: Workshop in a Box!

Με αφορμή την εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2011, που διεξάγεται φέτος από τις 24 έως τις 30 Οκτωβρίου 2011, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης προσφέρει στους βιβλιοθηκονόμους και ειδικούς στην επιστήμη της πληροφορίας το "Workshop in a Box', μία σειρά σπονδυλωτών παρουσιάσεων σε μορφή powerpoint που μπορούν να χρησιμοποιούν για την επιμόρφωση των ερευνητών για την Ανοικτή Πρόσβαση.

Το "Workshop in a Box" αναπτύχθηκε από το ΕΚΤ σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη του Leiden, την Κεντρική Βιβλιοθήκη της Δανίας (State and University Library Denmark) και με το SPARC Europe, πρωτοβουλία του οποίου ήταν το "Workshop in a Box".

Το "Workshop in a Box" αποτελείται από τα ακόλουθα τρία μέρη και έχει γραφτεί στην αγγλική γλώσσα:
1. Mία εισαγωγική παρουσίαση για την Ανοικτή πρόσβαση (MOD1)
2. Τρείς εξειδικευμένες παρουσιάσεις, μία έκαστη για τις Ανθρωπιστικές Επιστημες (MOD2 HUMANITIES), για τις Κοινωνικές Επιστήμες (MOD 2 SOCSCI) και για τις Θετικές και Ιατρικές επιστήμες (MOD 3 NAT HEALTH)
3. Το πρακτικό μέρος (MOD 3 PRACTICAL), το οποίο οδηγεί τους ερευνητές να γνωρίσουν καλύτερα πηγές για την Ανοικτή Πρόσβαση που αφορούν τον τομέα τους και τον φορέα τους, ώστε να εκμεταλευθούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ανοικτή πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο, αλλά και σταδιακά να καταστήσουν πιο προσβάσιμη τη δική τους έρευνα. Το πρακτικό μέρος συνοδεύεται και από εγχειρίδιο για τον βιβλιοθηκονόμο (MOD3 MANUAL).

Η σπονδυλωτή δομή του "Workshop in a Box" δίνει τη δυνατότητα επιλογής και σύνθεσης μίας παρουσίασης σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες. Για παράδειγμα, ένας εκπαιδευτής μπορεί να επιλέξει μόνο την εισαγωγική παρουσίαση, ή την εισαγωγική παρουσίαση και μία εξειδικευμένη παρουσίαση για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και το πρακτικό μέρος.

Το "Workshop in a Box" ακόμη περιλαμβάνει σημειώσεις για τους βιβλιοθηκονόμους σε κάθε διαφάνεια, και τρεις εισαγωγικές διαφάνειες σε μία παρουσίαση για την παρουσίαση της ομάδας που επεξεργάστηκε το "Workshop in a Box" (COVER_COLOPHON).

Το ΕΚΤ έχει μεταφράσει στα ελληνικά και διαθέτει ελεύθερα με άδεια CC-BY τις διαφάνειες των ακόλουθων αρχείων, τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε εδώ: 

Στο πλαίσιο της εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης 2011 το ΕΚΤ θα διεξάγει δύο σεμινάρια με βάση το "Workshop in a Box" για τους ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τη Δευτέρα και την Τετάρτη 24 και 26 Οκτωβρίου, για τις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, αντίστοιχα.

Τα αρχεία των παρουσιάσεων του "Workshop in a Box" στην αγγλική γλώσσα βρίσκονται στην αντίστοιχη αγγλική σελίδα του www.openaccess.gr . Το "workshop in a Box'"θα είναι σύντομα μόνιμα προσβάσιμο από την ενότητα "χρήσιμο υλικό" του παρόντος δικτυακού τόπου.

Εάν επιθυμείτε να συμβάλετε στην ολοκλήρωση της μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα, προσφέροντας τη μετάφραση σε όλη την κοινότητα των ενδιαφερομένων μέσα από τον δικτυακό τόπο του www.openaccess.gr, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο openaccess@ekt.gr.


ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ