ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2012

Share |

Την εβδομάδα 22-28 Οκτωβρίου, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) συμμετείχε μαζί με πλήθος από άλλους οργανισμούς, κέντρα και φορείς από όλο τον κόσμο, στους εορτασμούς για τη διεθνή Eβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης (Οpen Αccess Week), ένα παγκόσμιο γεγονός που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τόνισε για άκόμη μια χρονιά τα οφέλη της ελεύθερης, άμεσης και ανοικτής πρόσβασης στα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

Οι εκδηλώσεις, όπως και σε όλο τον κόσμο φέτος είχαν θέμα "Set the default to open access", και έδωσαν τη δυνατότητα στους ερευνητές του ΕΙΕ να ενημερωθούν για τις διεθνείς εξελίξεις στην Ανοικτή Πρόσβαση, τις δράσεις του ΕΚΤ και τις πολιτικές και πρακτικές που αναπτύσσει ο φορέας προκειμένου να συμβάλλει στην ελεύθερη διάδοση της γνώσης. Δεδομένου ότι οι υποστηρικτές της ανοικτής πρόσβασης (χρηματοδότες της έρευνας, ινστιτούτα, ακαδημαϊκοί, καθηγητές, φοιτητές κ.α.) αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, στόχος των φετινών εκδηλώσεων ήταν να εμπνεύσουν την ευρεία συμμετοχή των ερευνητών σε ενέργειες που προωθούν την ανοικτή πρόσβαση στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο.

Κεντρική εκδήλωση των δράσεων του ΕΚΤ στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) για την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2012, ήταν το "Σεμινάριο για την Ανοικτή Πρόσβαση και το αποθετήριο Ήλιος του ΕΙΕ". Το Σεμινάριο απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στους ερευνητές του ΕΙΕ και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  στο αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" την Πέμπτη 25/10 (11.00-13.00).

Σειρά ενημερωτικών δράσεων καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας πλαισίωσαν την εκδήλωση αυτη. Στο πρώτο μέρος του Σεμιναρίου ("Η Ανοικτή Πρόσβαση: τρέχουσες εξελίξεις και η συμμετοχή του ΕΙΕ"), η Δρ Εύη Σαχίνη αναφέρθηκε στα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης στην ερευνητική κοινότητα και επικεντρώθηκε  στις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την Ανοικτή Πρόσβαση, τις πολιτικές που αναπτύσσει ο φορέας και τον τρόπο που οι πολιτικές αυτές εντάσσονται σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου η Ανοικτή Πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει ολοένα ως αναγκαιότητα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Δρ Ν. Χούσος παρουσίασε το ιδρυματικό αποθετήριο Ήλιος και τις δυνατότητες για δημοσίευση με ανοικτή πρόσβαση μέσα από τις διαδικασίες αυτοαρχειοθέτησης που αναπτύσσονται στο ΕΙΕ, αλλά και μια σειρά από εργαλεία και λογισμικά του αποθετηρίου Ήλιος, που επιτρέπουν στους ερευνητές να προβάλλουν και να μοιραστούν το έργο τους με τη διεθνή ερευνητική κοινότητα.

Στην ενότητα "Ρωτήστε το ΕΚΤ ό,τι θέλετε για την Ανοικτή Πρόσβαση!", παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τη συζήτηση μεταξύ των ερευνητών σε θέματα που αφορούσαν κυρίως τις μονογραφίες και βιβλία ανοικτής πρόσβασης, καθώς και τις πολιτικές που αναπτύσει ο φορέας. Τέλος,  σε παρέμβασή του ο Νίκος Ρούσσος, Επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕΛ/ΛΑΚ μίλησε για την Ανοικτή Πρόσβαση σε Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο.

Οι παράλληλες δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης κινήθηκαν σε τρείς άξονες:

α) Μάθε: οι επισκέπτες και οι ερευνητές προμηθεύτηκαν ενημερωτικό υλικό για την Ανοικτή Πρόσβαση (ΑΠ), τις σχετικές υποδομές και τις δράσεις του ΕΚΤ.

β) Ακου: Οι ερευνητές του ΕΙΕ παρακολούθησαν ενημερωτικές δεκαπεντάλεπτες παρουσιάσεις στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης (11.00 π.μ. την Τρίτη 23/10, την Τετάρτη 24/10 και την Παρασκευή 26/10).

γ) Ρώτα: Το προσωπικό του ΕΚΤ βρέθηκε στη διάθεση του κοινού, για να προσφέρει περαιτέρω πληροφόρηση και να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την Ανοικτή Πρόσβαση.

Οι επισκέπτες απέκτησαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης, τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν, καθώς και για τα ηλεκτρονικά αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά που αναπτύσσει το ΕΚΤ για την ελεύθερη διαδικτυακή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση.

Σχετικά Αρχεία 

Ενημερωτικές Δράσεις ΕΚΤ για την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2012

Σεμινάριο ΕΚΤ για την Ανοικτή ΠΡόσβαση και Αποθετήριο Ήλιος του ΕΙΕ (25/10/12)  

Φυλλάδιο-Τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης/Πώς συμμετέχουμε στην Ανοικτή Πρόσβαση

H Εύη Σαχίνη (Προϊσταμένη Τμ. Στρατηγικής & Ανάπτυξης ΕΚΤ) μιλά για την Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης στo infocafe ΝΕΤ FM (21/10/2012)

Κατεβάστε αφίσες, ταμπελάκια και λογότυπα της διεθνούς εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης στα ελληνικά και τροποποιήστε τα για δική σας χρήση στο egallery του δικτυακού μας τόπου.  

EKT και Ανοικτή Πρόσβαση

Στην εποχή του Διαδικτύου, η ανοικτή πρόσβαση στη γνώση έχει τη δύναμη να μετασχηματίσει τον τρόπο που διεξάγεται και διανέμεται η επιστημονική έρευνα, με άμεσα και ορατά αποτελέσματα για την επιστήμη, τη βιομηχανία, την ιατρική και την κοινωνία ως σύνολο. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συμμετέχει στις προσπάθειες για την ανοικτή διάθεση της επιστημονικής γνώσης και των ερευνητικών δεδομένων με πλήθος δράσεων (π.χ. αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης, ερευνητικές υποδομές, ανάπτυξη ανοικτού λογισμικού, ενημερωτικές δράσεις, συντονισμός πολιτικών στη Μεσόγειο, ανάπτυξη επιστημονικών εκδόσεων ανοικτής πρόσβασης κ.ά.).

Με στόχο την ενίσχυση της εθνικής υποδομής για την έρευνα και την ελεύθερη διάθεση περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) αναπτύσσει υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης, προωθώντας το έργο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.

Στόχος είναι να εξασφαλίσει, με οργανωμένο και φιλικό τρόπο, εύκολη πρόσβαση σε ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο.Περισσότερες από 4.500.000 ψηφιακές σελίδες ηλεκτρονικών αποθετηρίων, επιστημονικών περιοδικών και ψηφιακών βιβλιοθηκών διατίθενται ήδη από τον δικτυακό τόπο του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας (www.epset.gr), που είναι το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.

Τα ηλεκτρονικά αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης (Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, Ήλιος με το επιστημονικό υλικό του ΕΙΕ, Πανδέκτης με συλλογές Ιστορίας και Πολιτισμού, ψηφιακή Ζωφόρος του Παρθενώνα) καλύπτουν όλες τις επιστήμες και διευρύνονται συνεχώς. Το περιεχόμενο, μάλιστα, των Αποθετηρίων Πανδέκτης και Ζωφόρος του Παρθενώνα διατίθεται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana, την οποία το ΕΚΤ εμπλουτίζει με ελληνικό ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο. Παράλληλα, το ΕΚΤ εκδίδει, σε συνεργασία με επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, περιοδικά ανοικτής πρόσβασης σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε το περιεχόμενό τους να είναι προσβάσιμο μέσω Διαδικτύου.

ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ