ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Πρακτικές Έκδοσης

Share |
Ο μεγαλύτερος αριθμός των περιοδικών ανοικτής πρόσβασης ανήκει στον τομέα των θετικών επιστημών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο τομέας αυτός χαρακτηρίζεται από μια κουλτούρα δημοσιεύσεων σε περιοδικά και γενικότερα υποστηρίζεται από τον εκδοτικό κόσμο, καθώς τα αποτελέσματα του βρίσκουν μεγαλύτερη εφαρμογή.

Αντίθετα, είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των περιοδικών ανοικτής πρόσβασης στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Αυτό συμβαίνει γιατί ισχύει άλλη κουλτούρα δημοσιεύσεων, που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις δημοσιεύσεις σε βιβλία και διότι τα αποτελέσματα των ερευνών αυτού του τομέα δεν βρίσκουν εύκολη εφαρμογή.

Στα περιοδικά των θετικών επιστημών η χρήση της αγγλικής γλώσσας είναι η συνηθέστερη, ενώ στον τομέα των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών όπου συχνά η ίδια η γλώσσα είναι αντικείμενο έρευνας, η χρήση των αγγλικών είναι αρκετά μειωμένη.

Πρακτικές των θετικών επιστημών όπως οι προδημοσιεύσεις δεν συνηθίζονται στα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης ενώ είναι ακόμη πιο σπάνια η πρακτική της δημοσίευσης σε σχήματα ανοικτής πρόσβασης άρθρων που έχουν ήδη δημοσιευτεί αλλού.

Τα κριτήρια ποιότητας παίζουν σημαντικό ρόλο στις πρακτικές που ακολουθούνται από τα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης:

  • Η διαδικασία αξιολόγησης από τρίτους (peer-review)
  • Το κύρος των μελών της συντακτικής ομάδας
  • Η ποιότητα των δημοσιεύσεων (να μην υπάρχουν συντακτικά, ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη)

 

ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ