ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Συνεντεύξεις

Share |


Ημερομηνία

”Ψηφιοποιήσαμε και διαθέτουμε στο Διαδίκτυο ολόκληρη τη ζωφόρο του Παρθενώνα!”

08/12/2009
Hadgiaslani
Συνέντευξη της Κορνηλίας Χατζηασλάνη, Προϊσταμένης του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης του Υπουργείου Πολιτισμού

50-70 σχολεία το χρόνο "γεύονται" τη μαγεία της Ακρόπολης των Αθηνών μέσω της μουσειοσκευής που έχει δημιουργήσει το Εκπαιδευτικό Τμήμα της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης του Υπουργείου Πολιτισμού. ‘Αλλα 200 (τα 80 εκτός Ελλάδας) την έχουν αποκτήσει και τη χρησιμοποιούν μόνιμα. Τώρα, η μουσειοσκευή για την περίφημη ζωφόρο του Παρθενώνα περνά στην ψηφιακή εποχή και όλο το εγχείρημα συμβαδίζει με τους όρους της Ανοικτής Πρόσβασης στη γνώση. Η Κορνηλία Χατζηασλάνη, Προϊσταμένη του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης του Υπουργείου Πολιτισμού, μιλά στον Παναγιώτη Στ. Ανδριανέση για το έργο, με το πάθος νεοφώτιστου, αλλά και με τη γνώση ανθρώπου της τεχνολογίας - κι όμως, έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και αρχαιολογία!

"Σύντομα όλα τα πανεπιστήμια θα ακολουθήσουν την Ανοικτή Πρόσβαση"

06/09/2009
Prosser
Συνέντευξη του David C. Prosser, Διευθυντή SPARC Europe

Σίγουρος πως οι φορείς χρηματοδότησης της επιστημονικής έρευνας θα συνειδητοποιήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι οφείλουν να εξασφαλίζουν τη δυνατότητα Ανοικτής Πρόσβασης κάθε ενδιαφερόμενου στα αποτελέσματα της έρευνας που οι ίδιοι χρηματοδοτούν, είναι ο διευθυντής της SPARC Europe (the Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition), μιας συμμαχίας 110 ακαδημαϊκών και ερευνητικών βιβλιοθηκών από 14 ευρωπαϊκά κράτη. Ο David Prosser (PhD - BSc στη Φυσική), με μεγάλη πείρα σε όλο το φάσμα της εκδοτικής διαδικασίας, τονίζει σε συνέντευξή του στον Παναγιώτη Στ. Ανδριανέση, πως κάθε χώρα που θέλει να αντιμετωπίζει σοβαρά την υπόθεση της έρευνας θα πρέπει να χειριστεί κατάλληλα και το ζήτημα της πολιτικής της Ανοικτής Πρόσβασης.

"Η Ανοικτή Πρόσβαση θα φέρει τον 'εκδημοκρατισμό' στην πρόσβαση στη γνώση!"

04/09/2009
Ioannidis
Συνέντευξη του Iωάννη Ιωαννίδη, Kαθηγητή Tμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

"Βγάζει τους 'μεσάζοντες' από τον 'κύκλο ζωής' της παραγωγής γνώσης και υπόσχεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα έρχονται στην επιφάνεια πολύ πιο άμεσα και χωρίς απαγορευτικές επιβαρύνσεις": ο καθηγητής στο τμήμα  Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωά           ννης Ιωαννίδης, είναι ξεκάθαρος όταν αναφέρεται στα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης για όλη την κοινωνία. Δεν διστάζει, όμως, να δηλώσει στη συνέντευξή του στον Παναγιώτη Στ. Ανδριανέση, πως απαιτούνται αλλαγές και στη νοοτροπία της ακαδημαϊκής κοινότητας, ιδίως αναφορικά με τη διασφάλιση της ποιότητας των επιστημονικών δημοσιεύσεων.

"Υπό προϋποθέσεις, στο μέλλον οι βιβλιοθήκες θα γίνουν οι ίδιες ψηφιακοί εκδότες!"

03/09/2009
Guedon
Συνέντευξη του Jean-Claude Guédon, Καθηγητή Ιστορίας της Επιστήμης, Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Μόντρεαλ Καναδά

Με Ph.D. στην ιστορία των επιστημών και πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της ηλεκτρονικής έρευνας (e-research) και των ψηφιακών εκδόσεων, ο καθηγητής Jean-Claude Guédon (Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης, Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Μόντρεαλ Καναδά και Αντιπρόεδρος της Canadian Society for the Humanities and Social Sciences), μιλάει στον Παναγιώτη Στ. Ανδριανέση και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της Ανοικτής Πρόσβασης. Υποστηρίζει δε ότι ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθεί η επιστημονική έρευνα και γενικά η ακαδημαϊκή εργασία όσο καλύτερα γίνεται, είναι να είναι και οι δύο συμβατές με τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης.

"Η Ανοικτή Πρόσβαση ήταν μια πολύ μεγάλη ανάγκη για την ερευνητική κοινότητα!"

03/09/2009
Baxevanidis
Συνέντευξη του Κυριάκου Μπαξεβανίδη, Aναπληρωτή Προϊσταμένου, Τομέας GEANT & e-Infrastructure, Γενική Διεύθυνση Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Επικοινωνίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από τον Αύγουστο του 2008, μια πιλοτική εφαρμογή, μέσα από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, δίνει "σάρκα και οστά" στην Ανοικτή Πρόσβαση, με σκοπό την ενίσχυση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά και σε γενικότερα ερευνητικά δεδομένα -συνεπώς την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας- ικανοποιώντας ένας μεγάλο αίτημα επιστημόνων και ερευνητών. Ο Κυριάκος Μπαξεβανίδης, αναπληρωτής προϊστάμενος στον τομέα GEANT & e-Infrastructure της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγεί, σε συνέντευξή του στον Παναγιώτη Στ. Ανδριανέση, τη σημασία του έργου για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

"Σε ενάμιση χρόνο στήσαμε παραγωγική υποδομή – άλλοι θα έφτιαχναν απλώς ένα πιλοτικό σχέδιο!"

02/09/2009
E.Sachini

Συνέντευξη της Δρος Εύης Σαχίνη, Προϊσταμένης Τμήματος Στρατηγικής & Ανάπτυξης Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ως κεντρικός φορέας με θεσμικό ρόλο τη διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας και την παροχή σχετικών υπηρεσιών προς κάθε ενδιαφερόμενο, κινείται εδώ και χρόνια προς τη διαμόρφωση περιβάλλοντος ελεύθερης διάθεσης του επιστημονικού περιεχομένου. "Η διοίκηση και τα ινστιτούτα του ΕΙΕ υιοθέτησαν ασμένως την Ανοικτή Πρόσβαση - μαζί με τους ανθρώπους (εντός και εκτός ΕΚΤ) που δούλεψαν σκληρά, μας χάρισαν δύο πολύτιμα πλεονεκτήματα, στην προσπάθειά μας για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας" τονίζει η Δρ Εύη Σαχίνη, σε συνέντευξή της στον Παναγιώτη Στ. Ανδριανέση.



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ