ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Σεμινάριο για τις πολιτικές ανάπτυξης της Ανοικτής Πρόσβασης στη Νότια Ευρώπη

11/05/2010
FECYT
Διήμερο σεμινάριο για τις πολιτικές ανάπτυξης της Ανοικτής Πρόσβασης στις χώρες της Νότιας Ευρώπης διοργανώνεται από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2010 στη Γρανάδα της Ισπανίας, από τον ισπανικό Οργανισμό για την Έρευνα και την Τεχνολογία (FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología). Συντονιστής της ελληνικής αποστολής είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Η ραγδαία ανάπτυξη των υποδομών Ανοικτής Πρόσβασης (αποθετήρια, περιοδικά, βιβλία) σε όλον τον κόσμο, που ξεκίνησε, και υποκινείται ακόμη σε μεγάλο βαθμό, από τους ερευνητές και τους ερευνητικούς/ακαδημαϊκούς φορείς, έχει καταστήσει το θέμα του καθορισμού εθνικών πολιτικών ιδιαίτερα επίκαιρο. Οι χώρες-μέλη της ΕΕ διαμορφώνουν σταδιακά εθνικές πολιτικές για την Ανοικτή Πρόσβαση, μετά και τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη το 2007 να διαμορφώσουν σαφείς εθνικές στρατηγικές για την πρόσβαση και τη διάχυση της επιστημονικής πληροφορίας.

Στο σεμινάριο που διοργανώνει το FECYT, στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ το 2010, θα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στόχος του σεμιναρίου είναι να προωθήσει κοινές πολιτικές ανάπτυξης της Ανοικτής Πρόσβασης στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Κάθε μία από τις παραπάνω χώρες θα συμμετέχει στο σεμινάριο από ομάδα εκπροσώπων όλων των άμεσα εμπλεκομένων στην Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία, δηλαδή φορέων χάραξης και χρηματοδότησης της έρευνας, ερευνητών, εκδοτών, επιστημόνων πληροφόρησης.

Τον συντονισμό της ελληνικής αποστολής ανέλαβε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Στην αποστολή συμμετέχουν, επίσης, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και εκπρόσωποι ιδιωτικών εκδοτικών οίκων.

Τη βάση εργασίας για το σεμινάριο θα αποτελέσουν οι εκθέσεις για την κατάσταση της Ανοικτής Πρόσβασης στις χώρες αυτές κατά το 2009, που συντάχθηκαν για λογαριασμό του Συνδέσμου Βιβλιοθηκών της Νότιας Ευρώπης (SELL) από τις κοινοπραξίες βιβλιοθηκών των παραπάνω χωρών. Την ελληνική έκθεση για την Ανοικτή Πρόσβαση συνέταξε, για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.




Links: Εκθέσεις για την Ανοικτή Πρόσβαση το 2009 στις χώρες της Νότιας Ευρώπης
Σεμινάριο για τις πολιτικές ανάπτυξης της Ανοικτής Πρόσβασης στη Νότια Ευρώπη
Ισπανικός Οργανισμός για την Έρευνα και την Τεχνολογία
Σύνδεσμος Βιβλιοθηκών της Νότιας Ευρώπης (SELL)
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ