ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση
  • Home
  • Νέα-Εκδηλώσεις
  • Νέα
  • 2,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της Ανοικτής Πρόσβασης από τον Ολλανδικό Οργανισμό Έρευνας

Νέα

Share |

2,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της Ανοικτής Πρόσβασης από τον Ολλανδικό Οργανισμό Έρευνας

11/02/2010
2 NWO LogoBasis EN 3
Ειδικό κονδύλιο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα δημιουργήθηκε πρόσφατα από τον Ολλανδικό Οργανισμό Έρευνας (NWO ), σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του, καθηγητή Jos Engelen. Το κονδύλιο αυτό θα καλύψει τα έξοδα δημοσίευσης, με Ανοικτή Πρόσβαση, της έρευνας που χρηματοδοτείται από τον NWO.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές των οποίων η έρευνα χρηματοδοτείται από τον ΝWO μπορούν να εισπράττουν, κατόπιν αίτησής τους, έως 5.000 ευρώ ανά ερευνητικό έργο, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα δημοσίευσης της έρευνάς τους. Τα έξοδα αυτά συνήθως αφορούν το ποσό που οι εκδότες συχνά χρεώνουν στους επιστήμονες που υποβάλλουν άρθρα για δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά (author pays model). Στην προσπάθεια να ενισχυθεί η εφαρμογή του λεγόμενου "Χρυσού Δρόμου" για την Ανοικτή Πρόσβαση, τα χρήματα αυτά εγκρίνονται στους ερευνητές μόνο για δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά.

Ο NWO έχει δεσμεύσει επιπλέον 2.5 εκατομμύρια ευρώ για απρόβλεπτα έξοδα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δράσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του NOW, εάν αυτή η χρηματοδότηση δεν συμβάλλει ικανοποιητικά στην ενίσχυση της Ανοικτής Πρόσβασης μέσα στον επόμενο χρόνο, ο ΝWO θα εξετάσει την υποχρεωτική εφαρμογή της Ανοικτής Πρόσβασης για την έρευνα που χρηματοδοτεί.




Links: Δελτίο Τύπου
Η Ολλανδία χώρα της Ανοικτής Πρόσβασης (στα ολλανδικά)
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ