ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Δύσκολη η πρόσβαση των ερευνητών σε επιστημονικό περιεχόμενο

23/12/2009
RIN
Μια νέα μελέτη του Βρετανικού Research Information Network (RIN) που δημοσιεύθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου φέρνει στο φως τα προβλήματα των ερευνητών όσον αφορά την πρόσβασή τους σε επιστημονικό περιεχόμενο που είναι απαραίτητο για την έρευνά τους. Σύμφωνα με την έκθεση οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές είναι πολλές, κάτι που έχει, φυσικά, σημαντικό αντίκτυπο στην ερευνητική τους δραστηριότητα.

Η έκθεση έχει τον τίτλο "Overcoming barriers: access to research information content" ("Ξεπερνώντας τα εμπόδια: Πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο για τους ερευνητές") και βασίζεται στα πορίσματα πέντε σχετικών μελετών. Εξετάζει τη φύση και το μέγεθος των βασικών εμποδίων που απαντώνται στην πρόσβαση σε πηγές επιστημονικής πληροφόρησης, τον αντίκτυπο αυτών των εμποδίων στο έργο των ερευνητών, καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορούν τα προβλήματα να περιορισθούν.

Το βασικό εύρημα της έκθεσης είναι ότι η πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο είναι, ακόμη και τώρα, στην εποχή του Διαδικτύου, ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ερευνητές. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ερευνητές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να εντοπίσουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει, ιδιαίτερα εάν αυτό είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Δεν είναι όμως αυτονόητο ότι θα έχουν και πρόσβαση σε αυτό. Η πρόσβαση είναι ένα πολύπλοκο θέμα και εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα μίας πηγής σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και από τους όρους της άδειας χρήσης με την οποία διατίθεται διαδικτυακά, αλλά και από τους περιορισμούς που τίθενται στους ερευνητές για την πρόσβαση σε περιεχόμενο εκτός του φορέα για τον οποίον εργάζονται.

Ερευνητές που έλαβαν μέρος στη μελέτη αναφέρουν ότι απογοητεύονται από την αδυναμία άμεσης πρόσβασης σε επιστημονικό περιεχόμενο και ότι αυτή καθυστερεί την πρόοδο στην εργασία τους, αποτρέπει τις συνεργασίες και πιθανότατα έχει επίδραση στην ποιότητα και ακεραιότητα του επιστημονικού έργου που παράγουν. Το RIN, στις συστάσεις του για δράσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, τονίζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία της διευκόλυνσης της αναζήτησης επιστημονικού περιεχομένου και της πρόσβασης στην έρευνα και αναδεικνύει τα οικονομικά μοντέλα ανοικτής πρόσβασης ως έναν τρόπο που μπορεί να βελτιώσει την πρόσβαση στην επιστημονική γνώση.




Links: "Overcoming barriers: access to research information content" Μία έκθεση του Research Information Network Report
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ