ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Το Πανεπιστήμιο του Harvard υιοθετεί πολιτική ανοικτής πρόσβασης

28/02/2008
Harvard Logo 2

Το Τμήμα Arts and Sciences του Πανεπιστημίου του Harvard ενέκρινε πρόσφατα νέα πολιτική με την οποία εξασφαλίζεται η ανοικτή πρόσβαση στα επιστημονικά δημοσιεύματα των μελών του. Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα προς την εξάπλωση της ανοικτής πρόσβασης αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο των επιστημονικών εκδόσεων και τη θετική στάση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών οργανισμών προς την ανοικτή πρόσβαση μέσω της υιοθέτησης πολιτικών .

Η πολιτική του Πανεπιστημίου του Harvard είναι η πρώτη του είδους της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πολιτικές ανοικτής πρόσβασης παρόμοιων ιδρυμάτων έχουν αρχίσει να γίνονται αρκετά συχνές στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Πανεπιστήμιο δημιούργησε ένα νέο Γραφείο Ακαδημαϊκής Επικοινωνίας που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της πολιτικής και τη διευθέτηση ευρύτερων ζητημάτων έτσι ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα του Πανεπιστημίου να είναι προσβάσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κίνηση του Πανεπιστημίου του Harvard εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των ενεργειών προς την ανοικτή πρόσβαση που γίνονται στις ΗΠΑ με ορόσημο την υποχρεωτική Πολιτική Δημόσιας Πρόσβασης του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Παρόμοια κίνηση προς την ανοικτή πρόσβαση έγινε και από το Πανεπιστήμιο του Berkeley (, η οποία έχει σκοπό να υποστηρίξει την ελεύθερη πρόσβαση στα αποτελέσματα των ερευνητών του.

Οι παραπάνω ενέργειες αποδεικνύουν ότι η ανοικτή πρόσβαση δεν μένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους εμπλεκόμενους και να γίνει πραγματικότητα.

Δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Arts and Sciences του Πανεπιστημίου του Harvard.


Πηγή: BioMed Central

ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ