ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Πραγματοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Συνάντηση για το έργο MedOANet στην Πορτογαλία

18/02/2013
Minho

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση για το έργο MedOANet (Μediterranean Open Access Network) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Minho στην Μπράγκα της Πορτογαλίας και στις 6 Φεβρουαρίου 2013, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ανοικτής Πρόσβασης του Πανεπιστημίου του Minho. Η εκδήλωση συνδύασε την  Ευρωπαϊκή Συνάντηση για το έργο MedOANet με τη Συνάντηση για τη Διαλειτουργικότητα στο έργο OpenAIRE και περιέλαβε δημόσιες συνεδριάσεις σχετικές με θέματα πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης, ανοικτής επιστήμης, αποθετηρίων δεδομένων, διαλειτουργικότητας και υποδομών έρευνας.  

Το ευρωπαϊκό έργο MedOANet (Mediterranean Open Access Network) προβάλει την ανάγκη για συντονισμένες στρατηγικές και πολιτικές για την Ανοικτή Πρόσβαση στην Ευρώπη.  Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει τις υφιστάμενες πολιτικές, στρατηγικές και δομές για την Ανοικτή Πρόσβαση και να συμβάλει στην υλοποίηση νέων σε έξι μεσογειακές χώρες: Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία.  Επίσης, θα προωθήσει τον εθνικό και περιφερειακό συντονισμό των πολιτικών, στρατηγικών και δομών σε αυτές τις έξι χώρες, αλλά και παραπέρα.  Η κοινοπραξία αποτελείται από οργανισμούς από εννέα χώρες με βασικό ρόλο σε ζητήματα πρόσβασης στην έρευνα, αλλά και διάδοσης και διατήρησής της.     

Βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Συνάντησης στο πλαίσιο του έργου ήταν να συγκεντρώσει διαμορφωτές πολιτικών και εκπροσώπους των ομάδων εργασίας από τις έξι Μεσογειακές χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στο έργο: Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία.  Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 42 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων, εταίρων του έργου και μελών των εθνικών ομάδων εργασίας.

Στις παρουσιάσεις του, οι εταίροι του έργου έδωσαν μια συνοπτική περιγραφή την Ανοικτής Πρόσβασης στις έξι Μεσογειακές χώρες και προσκάλεσαν τους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε συζήτηση στο πλαίσιο δύο παράλληλων συνεδριάσεων, οι οποίες απευθύνονταν σε εκπροσώπους φορέων χρηματοδότησης και φορέων διεξαγωγής έρευνας. Στις δύο συνεδριάσεις συζητήθηκαν ζητήματα χάραξης πολιτικής, εφαρμογής πολιτικής και αειφορίας, καθώς και επιβολής πολιτικής και ελέγχου, από το πρίσμα των φορέων χρηματοδότησης και διεξαγωγής έρευνας.   

Τα γενικά και προκαταρκτικά συμπεράσματα τόνισαν την περιφερειακή πολυμορφία (κυρίως ως πρός τα επίπεδα ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των ενδιαφερομένων σε όλες τις χώρες), τον περιορισμένο συντονισμό σε διάφορα επίπεδα (σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό πλαίσιο) για τις χώρες της Μεσογείου και την ανάγκη για ενίσχυση της συνηγορίας και των προσπαθειών ευαισθητοποίησης, ώστε να αποτελέσουν μόνιμες πρακτικές. Τέλος, μια ισχυρή πρόταση έχει εκδοθεί με στόχο τη βελτίωση της σύγκλισης, της ευθυγράμμισης και του συντονισμού των πολιτικών για την ανοικτή πρόσβαση σε περιφερειακό επίπεδο, με βάση τις πολιτικές και τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ειδικά την Ανακοίνωση και τη Σύσταση προς τα κράτη-μέλη από τον Ιούλιο 2012).

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να παραχθεί αναλυτική έκθεση με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνάντησης του έργου MedOANet, τις προτάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αποσκοπώντας στην αποτελεσματική εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία.

Οι παρουσιάσεις του Σεμιναρίου Ανοικτής Πρόσβασης του Πανεπιστημίου του Minho βρίσκονται στον δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου.



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ