ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Open Data Day 2013: Εκδήλωση στην Αθήνα για την παγκόσμια μέρα των Ανοικτών Δεδομένων

14/02/2013
Opendata

H παγκόσμια μέρα για τα ανοικτά δεδομένα  θα εορταστεί και στην Ελλάδα στις 23 Φεβρουαρίου 2013 σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο κτήριο "Κωστής Παλαμάς" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (10.00 π.μ. - 16.00 μ.μ.). Το Open Data Day διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" και την ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα)  με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ερευνητικού έργου MODAP (Mobility, Data Mining and Privacy).

Το Open Data Day 2013 είναι μια ανοικτή συνάντηση εθελοντών, χρηστών και πολιτών, που θέλουν να ενισχύσουν τα ανοικτά δεδομένα και την αξιοποίησή τους. Οργανώνεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για τα ανοικτά δεδομένα (www.opendataday.org/) παράλληλα με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ευκαιρία ώστε εθελοντές, επιστήμονες, προγραμματιστές, εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, να ενημερωθούν για τα ανοικτά δεδομένα, την αξία που έχουν για την καλύτερη λειτουργία του κράτους και τη διαφάνεια, αλλά και τη σημασία τους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Έχοντας αποκομίσει σημαντική εμπειρία από το GeoDataCamp 2010 και Open Data Hackathon 2011, αυτή τη χρονιά η εκδήλωση θα προσπαθήσει να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα που αφορούν τα οφέλη που προκύπτουν από το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας, και τη χρήση και αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων.

Στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ο δημόσιος τομέας κινητοποιείται ενεργά για το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας. Η αναγκαιότητα των ανοικτών δεδομένων είναι πλέον τεκμηριωμένη και με οικονομικά κριτήρια. Ειδικά για την ΕΕ, εκτιμάται πως με την επαναχρησιμοποίηση δημόσιας πληροφορίας μπορούμε να έχουμε άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη μεγαλύτερα από 140 δισ. ευρώ ανά έτος.

Τα διασυνδεδεμένα ανοικτά δεδομένα (linked open data - LOD) είναι μια τεχνολογία που έχει ωριμάσει τα τελευταία χρόνια, περνώντας από την έρευνα σε πρακτικές εφαρμογές. Δημόσιοι και διεθνείς οργανισμοί, πρωτοβουλίες εθελοντών, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα LOD για να προσφέρουν και να καταναλώσουν ανοικτά δεδομένα. Τα οφέλη που διαπιστώνουν από την άμεση επίλυση θεμάτων διαλειτουργικότητας, τον εμπλουτισμό της διαθέσιμης πληροφορίας, αλλά και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, είναι ορατά.

Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει η ίδια ανταπόκριση από τον δημόσιο τομέα. Με την εξαίρεση της Διαύγειας, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, και των φορέων που συμμετέχουν στο geodata.gov.gr, η δημόσια διοίκηση δεν ανοίγει τα δεδομένα της. Επιπλέον, για τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου, τα LOD (Linked Open Data) εξακολουθούν να είναι μια άγνωστη λέξη. Για κάποιους άλλους, η διασύνδεση δεδομένων προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας.

Στην εκδήλωση θα γίνει προσπάθεια να διερευνηθούν οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα: Yπάρχει άγνοια για τα οφέλη από τα ανοικτά δεδομένα, τεχνικά προβλήματα, σκοπιμότητες, οργανωτικά προβλήματα ή θεσμικές ελλείψεις; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε LOD; Ποια είναι τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας; Υπάρχουν τρόποι για να ανωνυμοποιήσουμε δεδομένα και να εγγυηθούμε την προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο;

Το έργο MODAP (Mobility, Data Mining and Privacy) που υποστηρίζει την εκδήλωση, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα FP7 (FET Open) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό της κοινότητας των ερευνητών και επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη σχετικά με τους συμπληρωματικούς τομείς της διαχείρισης δεδομένων κίνησης, της εξόρυξης δεδομένων και της ιδιωτικότητας. Οι ερευνητές του MODAP θα συμμετέχουν στην εκδήλωση με σκοπό να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους σε θέματα διαχείρισης μεγάλων συλλογών δεδομένων, με έμφαση στην εξαγωγή γνώσης και στην προστασία της ιδιωτικότητας.                                         

To Open Data Day 2013 αποτελείται από δύο παράλληλους κύκλους δράσεων. O α' κύκλος (10:30 – 12:30) περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με το ερώτημα "Ανοικτά ή Κλειστά Δεδομένα;". Εκπρόσωποι δημόσιων αρχών και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και εκπρόσωποι από ερευνητικές ομάδες, θα παρουσιάσουν δράσεις σχετικές με δημόσια δεδομένα, την αξιοποίηση τους από τον ιδιωτικό τομέα και θα ενημερώσουν για ερευνητικά αποτελέσματα, τρέχουσες προσπάθειες, αλλά και μελλοντικές τους δραστηριότητες.

Ο β' κύκλος (11:30 – 13:30) περιλαμβάνει εργαστήρια Linked Open Data (LOD) σχετικά με το κεντρικό ερώτημα "Πως χρησιμοποιούμε τα διασυνδεδεμένα δεδομένα;". Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα εκπαιδευθούν σε πρακτικά θέματα και εργαλεία για την αξιοποίηση των ανοικτών διασυνδεμένων δεδομένων. Τα εργαστήρια θα καλύψουν τις εξής θεματικές ενότητες: Φτιάχνοντας LOD από ανοικτά δεδομένα, Στατιστικά δεδομένα, LOD Ανωνυμοποίηση για ανοικτά δεδομένα, Μητρώα επιχειρήσεων ως LOD, Ανοίγουμε δεδομένα.

Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να βρείτε εδώ. Αν θέλετε να συμμετέχετε σε ένα εργαστήριο ή ως ομιλητής, μπορείτε να δηλώστε συμμετοχή στο www.ellak.gr/opendataday, αναφέροντας την άποψη που θέλετε να υποστηρίξετε. Η παρακολούθηση των παρουσιάσεων είναι ανοικτή σε όλους, ωστόσο, για λόγους διαχείρισης του χώρου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο www.ellak.gr/opendataday. Στον ίδιο χώρο θα υπάρξουν σύντομα οδηγίες πρόσβασης και το αναλυτικό πρόγραμμα. Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερώνονται στο μέλλον σχετικά με δράσεις ανοικτών δεδομένων μπορείτε να εγγραφείτε στην αντίστοιχη λίστα



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ