ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση
  • Home
  • Νέα-Εκδηλώσεις
  • Νέα
  • Ημερίδα "Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Δράσεις προώθησης στα ελληνικά ΑΕΙ"

Νέα

Share |

Ημερίδα "Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Δράσεις προώθησης στα ελληνικά ΑΕΙ"

18/12/2012
Untitled

Ημερίδα με τίτλο "Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Δράσεις προώθησης στα ελληνικά ΑΕΙ" διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.  Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα σε θέματα πολιτικών, κανονισμών και δράσεων (έργων ΕΣΠΑ) που προωθούν την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση και να ενθαρρύνει τα μέλη της να συμμετάσχουν ενεργά στις σχετικές δράσεις που υλοποιούνται τόσο σε κεντρικό επίπεδο (από φορείς όπως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ο ΣΕΑΒ/Heal-Link και το GuNet) όσο και τοπικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συμμετείχε στην εκδήλωση με την παρουσίαση "Ανοικτή πρόσβαση στο ελληνικό ψηφιακό απόθεμα επιστήμης και πολιτισμού". Η κα Μάρω Ανδρουτσοπούλου (Τμήμα Στρατηγικής και Ανάπτυξης, ΕΚΤ) παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του φορέα, δράσεις με τις οποίες το ΕΚΤ συμβάλλει στην προβολή και προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα.

Με όραμα τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτιστικού ψηφιακού χώρου που παρέχει άμεση, εύκολη και ανοικτή πρόσβαση σε μεγάλο όγκο έγκριτου ψηφιακού πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου, το ΕΚΤ θέτει ως άξονα τις αρχές της Ανοικτής Πρόσβασης για την ανάπτυξη υποδομών έρευνας (όπως αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης, ηλεκτρονικές εκδόσεις, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών διατριβών, ψηφιακές βιβλιοθήκες, μηχανές και καταλόγους ενιαίας αναζήτησης, ο δικτυακός τόπος openaccess.gr κ.ά.) και την προώθηση συνεργασιών με πλήθος επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων.

Η παρουσίαση ανέδειξε τις δυνατότητες και τα οφέλη που απορρέουν από την Ανοικτή Πρόσβαση για τον κόσμο της έρευνας και του πολιτισμού, παρέχοντας αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία για την απήχηση των υποδομών που αναπτύσσει το ΕΚΤ στα πλαίσια του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ).

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων όπως: η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Πατρών, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet κ.ά. Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας, το βίντεο της εκδήλωσης και τις παρουσιάσεις των εισηγητών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ