ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Δείκτες ποιότητας για τα νέα περιοδικά Aνοικτής Πρόσβασης

22/05/2012
Imagesgdgf

O αριθμός των ακαδημαϊκών περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για περισσότερα απο χίλια νέα περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης τοv χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα, έχει θεωρηθεί αναγκαίο να διασφαλιστεί η ποιότητα και η αξιοπιστία των επιστημονικών εκδόσεων με αντικειμενικούς και διεθνείς όρους.

Στην κατεύθυνση αυτήν, αναπτύσονται δείκτες που στοχέυουν να καθιερώσουν αντικειμενικό έλεγχο ποιότητας για τα νέα περιοδικά ο οποίος συνδυάζει δύο δείκτες: έναν για την αξιολόγηση της ποιότητας της επιστημονικής επιτροπής και έναν για την εκτίμηση της διαδικασίας αξιολόγησης δημοσιεύσεων.

Ο πρώτος δείκτης θα αναπτυχθεί απο το CWTS (Center for Science and Technology Studies) του Πανεπιστημίου του Leiden της Ολλανδίας και ο δεύτερος από ομάδα νέων ερευνητών του Πανεπιστημίου του Amsterdam και του Tilburg. O οργανισμός SURF, το Amsterdam University Press και το CWTS έχουν αναλάβει τη διεθνή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των δεικτών ποιότητας. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται απο τόν εθνικό χρηματοδότη της έρευνας Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) και την Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW).

Κατα τη διάρκεια της εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης 2012, οι δείκτες αυτοί θα παρουσιαστούν σε ομάδα εμπειρογνώμων, εκπροσώπους των φορέων χρηματοδότησης αλλά και στους εκδότες των περιοδικών ανοικτής πρόσβασης. Οι εκδότες θα μπορούν να υπολογίσουν το ‘σκόρ’ των περιοδικών τους και οι ερευνητές που επιθυμούν να δημοσιεύσουν με ανοικτή πρόσβαση θα μπορούν πιο εύκολα να αποφασίσουν σε ποιό περιοδικό θα δημοσιεύσουν την εργασία τους.



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ