ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Εκατομμύρια έγγραφες μεταδεδομένων του Χάρβαρντ διαθέσιμες στο διαδίκτυο

08/05/2012

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει με ανοικτή πρόσβαση περισσότερες απο 12 εκατομμύρια εγγραφές μεταδεδομένων που προέρχονται απο τις 73 βιβλιοθήκες του φημισμένου Πανεπιστημίου, αλλά και απο το Digital Access to Scholarship at Harvard (DASH), ακαδημαϊκό αποθετήριο του Πανεπιστημίου.

Οι εγγραφές αυτές θα διατίθενται σύμφωνα με την Πολιτική για τα Ανοικτά Μεταδεδομένα (Open Metadata Policy) και με άδειες Creative Commons (CC0) και περιλαμβάνουν πληροφορίες μεταδεδομένων (π.χ. δημιουργός, τίτλος, ημερομηνία, γλώσσα, ενότητες κ.ά.) για βιβλία, αρχεία ήχου, εικόνες, χειρόγραφα, χάρτες.

Παρόλο που τα πλήρη έργα δεν βρίσκονται στο διαδίκτυο –καθώς προστατεύονται ακόμα απο πνευματικά δικαιώματα– τα μεταδεδομένα τους αποτελούν σήμερα πολύτιμα στοιχεια, ιδιαίτερα σημαντικά για τις μηχανές αναζήτησης. Βρίσκονται σε MARC21 format και είναι ελεύθερα διαθέσιμα, τόσο μέσα απά ειδικές προγραμματιστικές εφαρμογές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ όσο και από το API (Application Programming Interface) της Δημόσιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Αμερικής (DPLA).

Ο John Palfrey, πρόεδρος της DPLA προσθέτει: "Mε την απόφαση μας αυτή οι προγραμματιστές θα μπορέσουν να δημιουργήσουν καινοτόμες εφαρμογές που αξιοποιούν ζωτικές εθνικές πηγές, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία, πολιτισμικές συλλογες". Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Shieber, διευθυντής του γραφείου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για την ακαδημαϊκή επικοινωνία σημειώνει: "Όσο απελευθερώνεις την πληροφορία τόσο βλέπεις τόν κόσμο να κάνει ενδιαφέροντα και καινοτόμα πράγματα” και εκφράζει την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα ενθαρρύνει και άλλες βιβλιοθήκες να καταστήσουν τα δεδομένα τους διαθέσιμα, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για ένα μεγάλο και μοναδικό αποθετήριο της πνευματικής κληρονομιάς μας".



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ