ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Η Europeana και ο κόσμος των Ανοικτών Διασυνδεδεμένων Δεδομένων

23/02/2012
EuropeanaOpenLinkedData

Τα Ανοικτά Δεδομένα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον κόσμο της πληροφόρησης. Η Europeana, η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, μόλις δημοσίευσε διαδικτυακά μία οπτικοακουστική εφαρμογή για να εξηγήσει με παραστατικό τρόπο τι είναι τα Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (Linked Οpen Data) και πως ωφελούν τους χρήστες και τους παρόχους δεδομένων.

Η Europeana πρωταγωνιστεί στην υιοθέτηση των Ανοικτών Διασυνδεδεμένων Δεδομένων δημοσιεύοντας για πρώτη φορά, δεδομένα για 2,4 εκατομμύρια αντικείμενα κάτω από την άδεια μεταδεδομένων της Creative Commons  "Public Domain Dedication".

Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη με αυτό τον τρόπο ανοίγει ένα πλούτο ερευνητικών δεδομένων στο παγκόσμιο κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές για έξυπνες συσκευές, διαδικτυακές υπηρεσίες και portals. Τα μεταδεδομένα που είναι ανοικτά διαθέσιμα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα από όλους, συνδέονται με εξωτερικές πηγές δεδομένων (π.χ. GeoNames), ενώ παράλληλα εμπλουτίζονται και μπορούν επίσης να επαναχρησιμοποιηθούν από τους παρόχους περιεχομένου ως βάση για βελτιωμένες υπηρεσίες.

Η υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ψηφιακό τομέα αποτελεί προτεραιότητα για τη στρατηγική της Europeana και η φιλοσοφία των Ανοικτών Δεδομένων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εθνικών βιβλιοθηκών. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας πρόσφατα εγκαινίασε μία πλούσια βάση Ανοικτών Δεδομένων, ενώ οι εθνικές βιβλιοθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ισπανίας, όπως και άλλοι φορείς (π.χ το World Wide Web Consortium), έχουν δημοσιεύσει τα μεταδεδομένα τους κάτω από ανοικτές άδειες.

Η υποστήριξη της καινοτομίας για τα Ανοικτά Δεδομένα βρίσκεται στη βάση της νέας συμφωνίας για την ανταλλαγή δεδομένων, την οποία υπογράφουν οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και τα αρχεία όταν παρέχουν δεδομένα στη Europeana. Τη συμφωνία αυτή έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα όλες οι Εθνικές βιβλιοθήκες, πολλά εξέχοντα μουσεία (πχ Rijksmuseum, Amsterdam) αλλά και πολλοί παρόχοι περιεχομένου που εκπροσωπούν χώρες (π.χ. Sweden’s National Heritage Board). Η νέα συμφωνία ανταλλαγής αφιερώνει τα μεταδεδομένα στον δημόσιο χώρο και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιούλιου 2012, ημερομηνία μετά από την οποία όλα τα μεταδεδομένα στη Europeana θα διατίθενται ως Ανοικτά Δεδομένα.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Europeana στην υποστήριξη των Ανοικτών Δεδομένων βρίσκονται στο http://pro.europeana.eu/support-for-open-data

 



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ