ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

"Culture on the Go": H πλοήγηση από φορητές συσκευές μεταμορφώνει το διαδίκτυο

16/01/2012

Σταδιακή αλλαγή στον τρόπο πρόσβασης μας στο διαδίκτυο διαπιστώνει νέα μελέτη της CIBER Research με τίτλο "Culture on the Go", καθώς οι χρήστες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φορητές συσκευές και τηλέφωνα για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όλο και περισσότεροι χρήστες αναζητούν, διαβάζουν και χρησιμοποιούν δεδομένα στο διαδίκτυο μέσα από φορητές συσκευές, smartphones, tablets κ.λπ. Μια τέτοια αλλαγή στη συμπεριφορά των χρηστών έχει ριζικό αντίκτυπο στον σχεδιασμό και στη λειτουργικότητα των δικτυακών τόπων.

Ο καθηγητής David Nicholas, μέλος της CIBER  δηλώνει: "γνωρίζουμε ότι οι κινητές συσκευές σύντομα θα υπερισχύσουν και θα αποτελούν το κύριο μέσο πλοήγησης μας στο διαδίκτυο, ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα για το πώς οι άνθρωποι αναζητούν, διαβάζουν και χρησιμοποιούν πληροφορίες μέσα από τις φορητές συσκευές. Στη CIBER Research, αναλύουμε δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις στο διαδίκτυο και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα ψηφιακά αποτυπώματα τους ώστε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των χρηστών στο ψηφιακό περιβάλλον".

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ομάδα της CIBER –βρετανικός οργανισμός για την παρακολούθηση του διαδικτύου– συλλέγει, αναπτύσσει τεχνικές ανάλυσης και παρακολούθησης της διαδικτυακής συμπεριφοράς και διεξάγει έρευνα για λογαριασμό της Europeana. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τη μελέτη των επισκέψεων στο Europeana.eu και επεξεργάστηκαν με εξειδικευμένες τεχνικές. Η έρευνα παρατηρεί ότι οι επισκέψεις στον δικτυακό τόπο της Europeana.eu που έχουν γίνει από φορητές συσκευές, έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις επισκέψεις που έχουν γίνει από σταθερά pc.

Οι πλοηγήσεις από φορητές συσκευές είναι, κατά κανόνα, πιο σύντομες, λιγότερο διαδραστικές και οι χρήστες βλέπουν λιγότερο περιεχόμενο κατά την επίσκεψη τους. Η συμπεριφορά των χρηστών, βέβαια, ποικίλει ανάλογα με το είδος της συσκευής από την οποία αποκτά κανείς πρόσβαση στο περιεχόμενο της Europeana, π.χ η διαδικασία για αναζήτηση πληροφοριών στα smartphones είναι πολύ διαφορετική από PCs and laptops, ενώ η συμπεριφορά των χρηστών στα iPads τείνει να μοιάζει με πλοήγηση στα PC.

Η μελέτη "Culture on the Go" καταγράφει επίσης τις χώρες στις οποίες σημειώνεται η ευρύτερη χρήση κινητών συσκευών για πρόσβαση στην Europeana. Για παράδειγμα αναφέρει ότι οι περισσότεροι χρήστες που επισκέπτονται την Europeana από φορητές συσκευές βρίσκονται στη Γαλλία. Η μελέτη, επίσης, καταλήγει σε επιμέρους παρατηρήσεις και συμπεράσματα (π.χ. ότι οι χρήστες της Europeana είναι περισσότερο πιθανό να "βλέπουν" περιεχόμενο που προέρχεται από τη δική τους χώρα),  που βοηθούν στον σχεδιασμό ανάλογων δικτυακών τόπων έτσι ώστε να έχουν μέγιστη λειτουργικότητα.

Ο Jill Cousins, Διευθύνων Σύμβουλος της Europeana, δηλώνει: "Τρία χρόνια πρίν, σκεφτόμασταν να σχεδιάσουμε ένα interface, ώστε να μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Europeana από κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, η οθόνη του κινητού είναι πολύ μικρή για να ξεναγηθεί κανείς στους ζωγραφικούς πίνακες και τα βιβλία της Europeana. Οι ταμπλέτες όπως iPad και συσκευές με υψηλή ανάλυση, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να αναδειχτεί η ποιότητα των πολιτιστικών εκθεμάτων και εικόνων. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη νέων κινητών και tablet interfaces”.

Διαβάστε τη μελέτη:   http://pro.europeana.eu/documents/858566/858665/Culture+on+the+Go

Μάθετε περισσότερα για τη CIBER research   



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ