ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Οι σημειώσεις του Νευτωνα και ισλαμικά χειρόγραφα στο διαδίκτυο

11/01/2012

Τα επιστημονικά χειρόγραφα του Νευτωνα και μια πολύτιμη συλλογή από ισλαμικά χειρόγραφα της Kοντινής και Μέσης Ανατολής δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο. Πρόκειται για τα πρώτα ψηφιοποιημένα έγγραφα των συλλογών "Foundations of Science" και "Foundations of Faith" που παρουσιάζει η  Ψηφιακή βιβλιοθήκη του Cambridge.

Σήμερα, μέσα από τον δικτυακό τόπο της βιβλιοθήκης μπορεί κανείς να επισκεφτεί μια αρχική επιλογή από επιστημονικά χειρόγραφα του Nεύτωνα (Isaac Newton 1642-1727) που χρονολογούνται το 1660 και περιέχουν τις πιο σημαντικές μαθηματικές σημειώσεις του επιστήμονα. Mέσα στους επόμενους μήνες η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Cambridge σκοπεύει να διαθέσει διαδικτυακά ολόκληρη τη συλλογή στο ευρύ κοινό. Παράλληλα, η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Cambridge ανακοινώσε τη δημοσιοποίηση ψηφιοποιημένων ισλαμικών χειρογράφων, ιδιαιτέρου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η συλλογή των ισλαμικών χειρογράφων που διατηρεί η βιβλιοθήκη του Cambridge χρονολογείται από την ίδρυση της αραβικής ακαδημαϊκής δραστηριότητας στο Cambridge, το 1630. Από τότε, η συλλογή επεκτείνεται συνεχώς σε μέγεθος και ποικιλία, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελείται από περισσότερα από 5.000 έγγραφα και πολύτιμες συλλογές εγγράφων που φωτίζουν πολλές πλευρές του ισλαμικού κόσμου, τις πεποιθήσεις, τα ήθη και την εκπαίδευση. Για παράδειγμα, μια πλούσια κληρονομιά χειρόγραφων αντιγράφων από το ιερό Κοράνι επιβιώνει στη βιβλιοθήκη.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων, η συλλογή επεκτάθηκε από συλλέκτες, μελετητές και ακαδημαϊκούς, ο εντυπωσιακός αυτός θησαυρός παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό. Σήμερα, η ψηφιοποίηση και η οργάνωση του υλικού αυτού γίνεται σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα και βιβλιοθήκες της Ευρώπης και στοχεύει να κάνει ευρύτερα γνωστή την εντυπωσιακή αυτή συλλογή μέσα από τους καταλόγους της ψηφιακής βιβλιοθήκης.

Μόλις ένα χρόνο πριν, η βιβλιοθήκη του Cambridge ανακοίνωσε τα σχέδια της για την ψηφιοποίηση μέρους του πολιτιστικού της περιεχομένου και σήμερα συνεχίζει τις δράσεις της στην προσπάθεια της να επεκτείνει το κοινό της και να διασφαλίσει την ελεύθερη διάθεση έργων κοινής πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς στο διαδίκτυο. 

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ψηφιοποιημένα χειρόγραφα του Νεύτωνα

 



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ