ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση
  • Home
  • Νέα-Εκδηλώσεις
  • Νέα
  • Οι Εθνικές Πολιτικές για την Ανοικτή Πρόσβαση παρουσιάζονται σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέα

Share |

Οι Εθνικές Πολιτικές για την Ανοικτή Πρόσβαση παρουσιάζονται σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

29/12/2011
Untitled

Νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο ‘Εθνικές Πολιτικές για την Ανοικτή Πρόσβαση και τις Πολιτικές Διατήρησης της ερευνητικής παραγωγής στην Ευρώπη’, δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Η μελέτη παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010/11 σχετικά με τις εθνικές πολιτικές ανοικτής πρόσβασης και διατήρησης του ερευνητικού αποθέματος, που εφαρμόζονται στον ευρωπαϊκό χώρο σήμερα.

Το σχετικό ερωτηματολόγιο στάλθηκε τον Νοέμβριο του 2010 στα κράτη μέλη και σε παρατηρητές που συμμετέχουν στην ERAC (European Research Area Committee). Η έρευνα αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά για το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη σχετική έρευνα διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2008.

Η μελέτη παρέχει μία συνολική εικόνα για τις στρατηγικές ανοικτής πρόσβασης στην Ευρώπη και τη διατήρηση της ερευνητικής παραγωγής και διαπιστώνει ότι η πολιτική για την ανοικτή πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Xώρο Έρευνας αναπτύσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους από αυτούς που παρατηρήθηκαν στην αντίστοιχη προηγούμενη μελέτη.

Ωστόσο, παρατηρεί ότι σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τη μακροχρόνια διατήρηση του ερευνητικού αποθέματος χρειάζεται να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικοί άξονες δράσης. Συνολικά, οι πολιτικές για την ανοικτή πρόσβαση και τη διατήρηση της επιστημονικής πληροφορίας μπαίνουν σταδιακά σε μία φάση ενοποίησης στην οποία μπορεί κανείς να διακρίνει αυξανόμενο συντονισμό και αποτελεσματική συνεργασία με στόχο τον σχεδιασμό ενός ενιαίο ευρωπαϊκού χώρου για τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία.

Όπως υπογραμμίζει η Επίτροπος Máire Geoghegan-Quinn στο προοίμιο της μελέτης: "H μελέτη αυτή δείχνει ότι η ανοικτή πρόσβαση υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και φορέων χρηματοδότησης της έρευνας στην Ευρώπη. Πρόσφατες εξελίξεις όπως η δέσμευση που υπέγραψε η αγγλική κυβέρνηση αυτόν τον Δεκέμβριο (2011) για  να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια έρευνα, επιβεβαιώνουν αυτήν τη δυναμική πορεία ανάπτυξης. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη μελέτη αποτελούν πολύτιμα στοιχεία που υπηρετούν την ανάπτυξη της πολιτικής της Eπιτροπής για την πρόσβαση και τον διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων της έρευνας στον ενιαίο Ευρωπαϊκό Xώρο Έρευνας".
 

ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ