ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση
  • Home
  • Νέα-Εκδηλώσεις
  • Νέα
  • Δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία

Νέα

Share |

Δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία

18/07/2011
EU-logo 0
Δημόσια διαβούλευση για την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία και τη διατήρησή της ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαβούλευση είναι πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ψηφιακό Θεματολόγιο Neelie Kroes και της Επιτρόπου για την Έρευνα και την Καινοτομία Máire Geoghegan-Quinn.

Η Ανοικτή Πρόσβαση, η χωρίς χρέωση ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο συμβάλλει στην εντατικοποίηση της έρευνας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Οι σύγχρονες ψηφιακές υποδομές συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της πρόσβασης σε επιστημονικό περιεχόμενο. Η ελεύθερη πρόσβαση στην επιστημονική γνώση είναι βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρα 180c και 183). Επιπλέον, η πρόσβαση στη γνώση και η επαναχρησιμοποίησή της είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου (Digital Agenda) και της στρατηγικής προτεραιότητας της Ένωσης Καινοτομίας (Innovation Union) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δημόσια διαβούλευση καλούνται να συμμετάσχουν ερευνητές, οργανισμοί χρηματοδότησης της έρευνας, πανεπιστήμια και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς ή και άτομα, και να συνεισφέρουν στον διάλογο για τη βελτίωση της πρόσβασης στην επιστημονική πληροφορία.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους για τα εξής σημαντικά θέματα:

  • Πώς μπορούν να γίνουν πιο προσβάσιμα τα επιστημονικά άρθρα στους επιστήμονες και γενικότερα στην κοινωνία
  • Πώς μπορούν να γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα επιστημονικά δεδομένα και πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν
  • Πώς μπορεί να διασφαλισθεί η μόνιμη πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο και ποια εμπόδια ανακύπτουν στο θέμα της διατήρησης του επιστημονικού περιεχομένου.

Έως το τέλος του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να υιοθετήσει μια Ανακοίνωση για την πρόσβαση  στην επιστημονική πληροφορία και τη διατήρησή της. Η Ανακοίνωση αυτή θα συνοδεύεται από Συστάσεις για δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουν τα κράτη μέλη προκειμένου να βελτιώσουν την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία. Η τελευταία σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύθηκε το 2007.

Στο παραπάνω πλαίσιο η Neelie Kroes υπογράμμισε τα εξής: "Τα αποτελέσματα της έρευνας που χρηματοδοτείται με δημόσιους πόρους είναι θέμα αρχής να διαδίδονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Η ευρεία διάδοση της γνώσης στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και παραπέρα είναι ένας βασικός μοχλός προόδου στην έρευνα και τη καινοτομία, και επομένως και σε θέματα εργασίας και προόδου στην Ευρώπη. Το όραμά μας είναι η Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία, ώστε όλοι μας να επωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις επενδύσεις στην επιστήμη. Επίσης, προκειμένου να επισπεύσουμε την επιστημονική πρόοδο, αλλά και προς όφελος της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης του περιεχομένου αυτού. Για τους ίδιους λόγους πρέπει να διατηρήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα για τις επόμενες γενιές».

Η δημόσια διαβούλευση διαρκεί έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2011.




Links: Η δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστημονική πληροφορία
Ένωση Καινοτομίας
Ευρωπαϊκές πολιτικές για την Ανοικτή Πρόσβαση
Ψηφιακό Θεματολόγιο
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ