ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Ενισχυμένες επιστημονικές εκδόσεις από το SURF στην Ολλανδία

11/04/2011
Surffoundation

Έξι νέα έργα που θα οδηγήσουν σε ενισχυμένες επιστημονικές εκδόσεις χρηματοδοτήθηκαν πρόσφατα στην Ολλανδία από το SURF, τον συνεργατικό οργανισμό των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας, ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στους χώρους της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Οι ενισχυμένες εκδόσεις είναι διαδικτυακές επιστημονικές δημοσιεύσεις οι οποίες αποτελούνται από κείμενα (λ.χ. επιστημονικά άρθρα, διατριβές, βιβλία κ.λπ.), αλλά και από επιπλέον υλικό, όπως επιστημονικά δεδομένα, μοντέλα δεδομένων, οπτικοακουστικό υλικό, visualizations κ.λπ. Ο συνδυασμός των διαφορετικών μορφών επιστημονικού υλικού ενισχύει μία δημοσίευση, "φωτίζοντάς" την με πολλαπλούς τρόπους. Δίνει, επιπλέον, τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του υλικού, ανοίγοντας νέες ερευνητικές προοπτικές. Οι ενισχυμένες δημοσιεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ως μέσο κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η χρηματοδότηση του SURF αποτελεί τον τρίτο κύκλο χρηματοδότησης για ενισχυμένες δημοσιεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SURFshare, στόχος του οποίου είναι να αναπτύξει, με τη χρήση των ΤΠΕ, νέες δυνατότητες για τη δημιουργία, τη διάχυση, τον εντοπισμό και τη δημοσίευση των επιστημονικών αποτελεσμάτων.

Τα έργα, τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν το Μάιο, θα οδηγήσουν σε ενισχυμένες δημοσιεύσεις στα παρακάτω πεδία :
• Οικονομικές επιστήμες: Open Data and Publications
• Γλωσσολογία: Lenguas de Bolivia and Enhanced NIAS Publications
• Μουσικολογία: The Other Josquin
• Επιστήμη της επικοινωνίας: Enhancing Scholarly Publishing in the Humanities and Social Sciences
• Γεωεπιστήμες: VPcross



Links: SURFFOUNDATION
SURFFOUNDATION και ενισχυμένες εκδόσεις
SURFshare βίντεο για τις ενισχυμένες εκδόσεις
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ