ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Ελεύθερη διάθεση δημόσιων δεδομένων: δεύτερος κύκλος διαβούλευσης

28/12/2010
Data

Νέος κύκλος διαβούλευσης για την ελεύθερη διάθεση των δημοσίων δεδομένων ξεκίνησε στο OpenGov.gr, με στόχο την εξειδίκευση των κατηγοριών των δεδομένων στα οποία οι πολίτες επιθυμούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, καθώς επίσης και τα μέσα με τα οποία μπορούν να διατεθούν τα δεδομένα αυτά. Πιο συγκεκριμένα, η διαβούλευση αυτή αποτελεί συνέχεια της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20 Αυγούστου -15 Σεπτεμβρίου 2010, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 65 προτάσεις από τους πολίτες.

Κατά τον πρώτο κύκλο της διαβούλευσης, κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούσαν, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, την πρόσβαση σε γεωχωρικά (35,8%) και οικονομικά (17,9%) δεδομένα. Οι υπόλοιπες προτάσεις αφορούσαν δεδομένα από όλο το εύρος της Δημόσιας Διοίκησης (συνταγογράφηση, προγράμματα κατάρτισης, προμήθειες κ.ά.). Αρκετές από τις προτάσεις των συμμετεχόντων ήδη καλύπτονται από την εθνική πύλη γεωχωρικών πληροφοριών geodata.gov.gr (10,5% των προτάσεων), από τις υπηρεσίες του Εθνικού Τυπογραφείου και το Πρόγραμμα Δι@ύγεια (6%) και από άλλες από ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης (34,3%).

Στον δεύτερο κύκλο της διαβούλευσης καλούνται και πάλι οι πολίτες να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στην προσπάθεια για την ελεύθερη διάθεση των δημοσίων δεδομένων, καταθέτοντας τις προτάσεις τους στις εξής ερωτήσεις: 1. Ποια σύνολα δεδομένων θα θέλατε να δείτε ελεύθερα διαθέσιμα; 2. Με ποια άδεια ή με ποιούς όρους θα θέλατε να δείτε να διατίθενται τα δημόσια δεδομένα; 3. Τι προβλήματα εντοπίζετε στις υπάρχουσες υπηρεσίες που προσφέρονται από τα σημεία διανομής ανοιχτών δημόσιων δεδομένων; 4. Τι υπηρεσίες θα θέλατε να δείτε να προσφέρει η δημόσια διοίκηση για την καλύτερη αναζήτηση, ταξινόμηση, αξιοποίησή των ανοιχτών δεδομένων; 5. Τι είδους υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας έχετε δει και θεωρείτε αξιόλογες ή θα περιμένατε από τον ιδιωτικό τομέα με βάση τα υπάρχοντα ελεύθερα δεδομένα ή δεδομένα που θα θέλατε να δείτε ελεύθερα διαθέσιμα;

Η συμμετοχή στη διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2011, πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/consultations/?p=6. Στην ίδια διεύθυνση μπορεί κανείς να διαβάσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα. Όσο για τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου της διαβούλευσης (προτάσεις, σχόλια, συμπεράσματα κ.ά.), μπορεί κανείς να τα κατεβάσει σε μορφή pdf από εδώ.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληροφορίας, της ελεύθερης διάθεσης γεωχωρικών δεδομένων και της ελεύθερης πρόσβασης στη νομοθεσία και στις αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης, έχουν ψηφιστεί τρεις σχετικοί νόμοι: ο Ν. 3448/2006 για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και τη ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ο Ν. 3882/2010 για την Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών και ο Ν. 3861/2010 για το Πρόγραμμα Διαύγει@ περί διαφάνειας, δια της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης αποφάσεων και πράξεων της διοίκησης.



Links: Δι@ύγεια
Εθνική Πύλη Γεωχωρικών Πληροφοριών
Αποτελέσματα πρώτου κύκλου Διαβούλευσης (pdf)
Δεύτερος κύκλος Διαβούλευσης για την Ελεύθερη Διάθεση Δημοσίων Δεδομένων
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ