ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Συλλέγοντας στοιχεία για τα ορφανά έργα

13/07/2010
EU-logo 0
Στο θέμα των λεγόμενων ορφανών έργων έχει εδώ και καιρό εστιάσει την προσοχή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τις Ψηφιακές Βιβλιοθήκες. Ορφανά ονομάζονται τα έργα των οποίων δεν έχουν λήξει τα πνευματικά δικαιώματα, όμως οι δικαιούχοι τους δεν είναι γνωστοί ή δεν μπορούν να εντοπιστούν. Το πρόβλημα των ορφανών έργων (οrphan works) έχει άμεση επίπτωση στα έργα ψηφιοποίησης πολιτιστικού και άλλου περιεχομένου, αλλά και στη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά.

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η έκταση του ζητήματος, η Επιτροπή διενήργησε μία έρευνα κατά τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2009. Για αυτό τον σκοπό συνέλεξε δεδομένα από έργα ψηφιοποίησης, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος των ορφανών έργων, καθώς και του χρόνου και της προσπάθειας που απαιτείται για την εκκαθάριση των πνευματικών δικαιωμάτων από φορείς όπως βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία που εμπλέκονται σε έργα ψηφιοποίησης. Το σώμα των στοιχείων αυτών αποτελεί τη βάση για μία ολοκληρωμένη αποτίμηση του ζητήματος των ορφανών έργων.

Δύο ήταν τα βασικά ευρήματα που προέκυψαν από τη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα: Το πρώτο είναι ότι τα ορφανά έργα αποτελούν σημαντικό ποσοστό των έργων ψηφιοποίησης, σε όλες τις κατηγορίες τεκμηρίων και, ειδικά όσον αφορά φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό. Η κυριότητα των πνευματικών δικαιωμάτων ενός τεράστιου όγκου ψηφιοποιημένου υλικού στις συλλογές που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι ασαφής. Ενδεικτικά, με ένα συντηρητικό υπολογισμό, ο αριθμός των ορφανών βιβλίων που εμπίπτουν ακόμη σε καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Ευρώπη κυμαίνεται περί τα 3 εκατομμύρια βιβλία, δηλαδή το 13% του αριθμού των βιβλίων τα οποία έχουν εκδοθεί και εμπίπτουν ακόμη σε καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το δεύτερο εύρημα της έρευνας αφορά το υψηλό κόστος εκκαθάρισης των πνευματικών δικαιωμάτων έργων που ψηφιοποιούνται, για το οποίο πρέπει πάντα να προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση. Η εκκαθάριση των πνευματικών δικαιωμάτων έργων που πρόκειται να ψηφιοποιηθούν ενέχει πολλαπλάσιο κόστος από την ίδια την ψηφιοποίησή τους. Επίσης, η εκκαθάριση πνευματικών δικαιωμάτων αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Για παράδειγμα στην Ολλανδία, στα πλαίσια ενός μεγάλου έργου ψηφιοποίησης οπτικοακουστικού υλικού -περίπου 500.000 φωτογραφιών και 5.000 φίλμ-, τρείς υπάλληλοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα της εκκαθάρισης των πνευματικών δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη για πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκκαθάρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και την ανάγκη εύρεσης λύσης για τα ορφανά έργα.




Links: Assessment of the Orphan Works issue and Costs for Rights Clearance, Anna Vuopala, European Commission DF Information Society and Media, Unit E4 Access to Information, May 2010
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ