ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Ψηφιακό Θεματολόγιο για έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη

02/07/2010
DigAgenda

Ψηφιακό Θεματολόγιο (Digital Agenda) για την ανάληψη δράσης στους τομείς του Διαδικτύου και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη". Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Ψηφιακό Θεματολόγιο θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ και θα επεκτείνει τα οφέλη της ψηφιακής εποχής σε ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα.

Στο Ψηφιακό Θεματολόγιο σκιαγραφούνται επτά πεδία προτεραιότητας: 1. δημιουργία μιας νέας, ενιαίας ψηφιακής αγοράς, 2. βελτίωση του καθορισμού προτύπων και της διαλειτουργικότητας των ΤΠΕ, 3. ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας, 4. αύξηση της ταχείας και υπερταχείας πρόσβασης των Ευρωπαίων στο Διαδίκτυο, 5. ενίσχυση της έρευνας αιχμής και της καινοτομίας στις ΤΠΕ, 6. απόκτηση, από όλους τους Ευρωπαίους, ψηφιακών δεξιοτήτων και διαδικτυακά προσβάσιμων υπηρεσιών, 7. εκμετάλλευση των δυναμικών των ΤΠΕ προς όφελος της κοινωνίας.

Στόχος του Ψηφιακού Θεματολογίου είναι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ μέσω των ΤΠΕ, μια τάση που ήδη είναι έντονη τα τελευταία χρόνια αφού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΕ για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, το ήμισυ της αύξησης της παραγωγικότητας στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαπενταετία οφειλόταν ήδη στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Ωστόσο, εάν η Ευρώπη θέλει να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες και να εξασφαλίσει ταχύτερες ευρυζωνικές συνδέσεις, καθώς και διαδικτυακές υπηρεσίες που θα εμπιστεύονται οι πολίτες, θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους και θα ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο την καινοτομία στις ΤΠΕ.

Όπως δήλωσε σχετικά η Neelie Kroes, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο: "πρέπει να θέσουμε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης και να μεγιστοποιήσουμε έτσι το δυναμικό που προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ώστε να προωθήσουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ένταξη".

Προβλέπονται, λοιπόν, στο Ψηφιακό Θεματολόγιο 100 δράσεις, εκ των οποίων οι 31 θα είναι νομοθετικές, εστιασμένες στις τεχνολογίες του 21ου αιώνα και τις διαδικτυακές υπηρεσίες, οι οποίες θα ενισχύσουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικονομική ευημερία, θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ και θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα με πολλούς και ποικίλους τρόπους.

Ενδεικτικά οφέλη είναι η υπερταχεία σύνδεση με το Διαδίκτυο για περισσότερους Ευρωπαίους, η πρόσβαση σε ευρύτερο νόμιμο διαδικτυακό περιεχόμενο, με την απλοποίηση των διαδικασιών πνευματικών δικαιωμάτων και θεσμοθέτηση πανευρωπαϊκών αδειών χρήσης και με την εντατικοποίηση της ψηφιοποίησης πολιτιστικών συλλογών οι οποίες διατίθενται από τη Europeana, η μεγαλύτερη ασφάλεια των νεαρών χρηστών ηλεκτρονικών υπηρεσιών, η ενίσχυση των κανόνων για προστασία προσωπικών δεδομένων και η διευκόλυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών τιμολόγησης, η e-Υγεία (π.χ. online ιατρικές συμβουλές, διαδικτυακά ιατρικοί αρχεία, κινητές συσκευές παρακολούθησης της κατάστασης των ασθενών), η διευκόλυνση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο των ατόμων με αναπηρίες, η μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, η εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ΤΠΕ, η αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας με την προώθηση βασισμένων σε ΤΠΕ συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψηφιακό θεματολόγιο είναι η πρώτη από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη" ("Europe 2020: A strategy for smart, sustainable and inclusive growth").

Πηγή: www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή 



Links: Ψηφιακό Θεματολόγιο
Έκθεση της ΕΕ για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα
"Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη"
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ