ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Η Ανοικτή Πρόσβαση το 2009

11/01/2010
SPARC 1
Στις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της Ανοικτής Πρόσβασης κατά το 2009 είναι αφιερωμένο το 141ο τεύχος του SPARC Open Access Newsletter με συντάκτη τον Peter Suber. Σε μία εκτενή έκθεση καταγράφονται οι εξελίξεις στους κανονισμούς για την Ανοικτή Πρόσβαση που υιοθετήθηκαν από χρηματοδοτικούς οργανισμούς και από πανεπιστήμια, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη της Ανοικτής Πρόσβασης το 2009.

Η έκθεση περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την αρχειοθέτηση με Ανοικτή Πρόσβαση, τα περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης, τα δεδομένα και τα βιβλία με Ανοικτή Πρόσβαση, την αδειοδότηση έργων με Ανοικτή Πρόσβαση, την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην Ανοικτή Πρόσβαση.

Σύμφωνα με τον Peter Suber, η πιο σημαντική θετική εξέλιξη για την Ανοικτή Πρόσβαση το 2009 αφορά την υιοθέτηση από χρηματοδοτικούς οργανισμούς έρευνας και πανεπιστήμια κανονισμών τέτοιων που καθιστούν υποχρεωτική την κατάθεση εργασιών ή/και ερευνητικών δεδομένων σε αποθετήρια (αυτοαρχειοθέτηση) με Ανοικτή Πρόσβαση ("πράσινος δρόμος").

Συγκεκριμένα, 15 οργανισμοί που χρηματοδοτούν έρευνα, τόσο ιδιωτικοί όσο και δημόσιοι -οι τελευταίοι κυρίως εθνικοί οργανισμοί ή συμβούλια έρευνας-, υιοθέτησαν σχετικούς κανονισμούς σε 10 χώρες: στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κίνα, στην Ουγγαρία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Λιθουανία, στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Επιπλέον, 60 πανεπιστήμια σε 14 χώρες υιοθέτησαν σχετικούς κανονισμούς Ανοικτής Πρόσβασης για έρευνα ή/και ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύει το ερευνητικό τους δυναμικό.



Links: SPARC Open Access Newsletter, Τεύχος 141
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ