ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Βραβείο για το ψηφιακό "θησαυροφυλάκιο" με το όνομα Europeana

01/12/2009
ErasmusAwards
Με το Erasmus Award for Networking Europe 2009 τιμήθηκε η Europeana, η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της φετινής απονομής των βραβείων της ESEC (European Society for Education and Communication) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βιέννη. Παράλληλα, τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Europeana, ως απάντηση στην επιθετική πολιτική της υπηρεσίας Google Books, εξέφρασαν στις 27 Νοεμβρίου οι Υπουργοί Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Η αιτιολογημένη γνώμη των κριτών για τη βράβευση ήταν ότι "η κεντρική ιδέα της Europeana είναι η ισχυρή πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνδεθούν έχοντας πρόσβαση στην ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, καθιστώντας το περιεχόμενό της προσβάσιμο τόσο από τον ερευνητή όσο και από τον απλό πολίτη που αναζητά πληροφορίες. Αν δούμε τη Europeana ως θησαυροφυλάκιο, τότε ο χρήστης είναι ο σκαπανέας του θησαυροφυλακίου, ο οποίος ανακαλύπτει έναν εικονικό κόσμο πολιτισμού, που φαίνεται να είναι χωρίς σύνορα".

Παράλληλα, στη σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για το θέμα της ψηφιοποίησης βιβλίων και των ψηφιακών και πολυμεσικών βιβλιοθηκών, αποφασίστηκε πως η επιθετική πολιτική της Google μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Ευρώπη μόνο αν "ανοίξει" η Europeana στο σύνολο των έργων του δημοσίου τομέα, από ολόκληρο τον κόσμο, με αιχμή πάντα την προβολή του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στο πλαίσιο της νέας οικονομίας ψηφιακού περιβάλλοντος που αναδύεται στην Ευρώπη, οι υπουργοί εξέφρασαν τη διάθεση να επεκταθεί η ψηφιοποίηση και σε άλλες μορφές πολιτιστικής έκφρασης, και να υποστηριχθεί το έργο Arrow (Accessible Registries of Rights information and Orphan Works- Προσβάσιμα μητρώα πληροφοριών για δικαιώματα και ορφανά έργα) για τον προσδιορισμό των κατόχων δικαιωμάτων και τη διευκρίνιση του καθεστώτος δικαιωμάτων ενός έργου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τα αντίτυπά τους έχουν εξαντληθεί ή είναι ορφανά έργα.

Η Europeana συγκεντρώνει σε μια δικτυακή πύλη ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε μια όλο και μεγαλύτερη συλλογή ψηφιοποιημένων θησαυρών, σε συνεργασία με εθνικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη. Στη Europeana συμμετέχουν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές οπτικοακουστικού υλικού από 27 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η δικτυακή πύλη είναι μεταφρασμένη σε όλες αυτές τις γλώσσες, περιλαμβανομένης της ελληνικής.

Μέχρι σήμερα οι συλλογές της Europeana περιλαμβάνουν περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα έργα (βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες, βίντεο, εφημερίδες, κ.ά.): σημαντικότατα πολιτιστικά, ιστορικά και επιστημονικά τεκμήρια από ολόκληρη την Ευρώπη, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο στον πολύγλωσσο δικτυακό της τόπο (www.europeana.eu). Ο στόχος είναι μέχρι το 2013 η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη να περιέχει πάνω από 11 εκατ. ψηφιοποιημένα τεκμήρια.

Τη διαχείριση της Europeana έχει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ψηφιακών Βιβλιοθηκών, στο οποίο συμμετέχουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές ενώσεις βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων, οπτικοακουστικών αρχείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Να σημειωθεί πως τα βραβεία της European Society for Education and Communication απονέμονται κάθε χρόνο σε έργα και προγράμματα που ξεχωρίζουν για την προβολή των ευρωπαϊκών αξιών (κοινωνία, πολιτισμός, εκπαίδευση και πολιτική). Τα βραβεία Erasmus EuroMedia έχουν επιβραβεύσει, από το 1995, σημαντικές παραγωγές, προϊόντα και προγράμματα όλων των ειδών των μέσων, τα οποία είτε πραγματεύονται τους στόχους, τις προοπτικές, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της Ευρώπης ή εξυπηρετούν εκπαιδευτικούς στόχους σχετικούς με την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τις αξίες, τη διαπολιτισμική επικοινωνία, την ενσωμάτωση των μειονοτήτων, την ειρηνική συνύπαρξη κ.ά.



Links: Europeana: Η Βιβλιοθήκη της Ευρώπης
ESEC
EuroMedia Awards 2009
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ