ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Τρία περιοδικά ανοικτής πρόσβασης του ΕΙΕ τώρα στο DOAJ

18/11/2009
DOAJ
Στο Directory of Open Access Journals έχουν συμπεριληφθεί τα τρία περιοδικά ανοικτής πρόσβασης στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τα οποία εκδίδονται ηλεκτρονικά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Πρόκειται για τα περιοδικά των Ανθρωπιστικών Ινστιτούτων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ): Βυζαντινά Σύμμεικτα, Τεκμήρια και The Historical Review/La Revue Historique, τα οποία αποτελούν μετεξέλιξη υπαρχόντων έντυπων περιοδικών εκδόσεων.

Η ηλεκτρονική έκδοση των περιοδικών υλοποιήθηκε από το ΕΚΤ στο πλαίσιο του έργου "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας-Αποθετήρια και Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης", με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" (Γ' ΚΠΣ).

Αναλυτικά, τα τρία περιοδικά είναι:
1. Βυζαντινά Σύμμεικτα , περιοδική έκδοση του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών/ΕΙΕ, σε έντυπη μορφή από το 1966 με τον τίτλο ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ. Περιλαμβάνει πρωτότυπες εργασίες και βιβλιοκρισίες με αντικείμενο τις Βυζαντινές Σπουδές.
2. Τεκμήρια , περιοδική έκδοση, σε έντυπη μορφή από το 1996. Το περιοδικό αρχικά εκδιδόταν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά από το 2008 εκδίδεται από το Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Aρχαιότητος/ΕΙΕ. Αντικείμενο του περιοδικού είναι η έρευνα για την κλασική αρχαιότητα.
3. The Historical Review/La Revue Historique περιοδική έκδοση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών/ΕΙΕ, σε έντυπη μορφή από το 2004. Περιλαμβάνει πρωτότυπα άρθρα και βιβλιοκρισίες στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών.

Και τα τρία περιοδικά, με σημαντικό ιστορικό έκδοσης σε έντυπη μορφή, εκδίδουν πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες που υφίστανται αξιολόγηση από κριτές και διαθέτουν επιστημονικά συμβούλια διεθνούς κύρους. Το περιεχόμενό τους προσφέρεται με ανοικτή πρόσβαση, δηλαδή χωρίς χρέωση για ανάγνωση, κατέβασμα στον υπολογιστή ή/και εκτύπωση. Τα περιοδικά ασκούν φιλική προς τους δημιουργούς πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων, δηλαδή δεν παρακρατούν τα πνευματικά δικαιώματα από τους συγγραφείς που δημοσιεύουν σε αυτά. Τέλος, τα παλαιά τεύχη των περιοδικών έχουν ψηφιοποιηθεί και τα περισσότερα από αυτά είναι επίσης ελεύθερα προσβάσιμα στους δικτυακούς τόπους των περιοδικών.

Με την καταχώρισή τους στο DOAJ, αναγνωρίζεται ότι τα περιοδικά αυτά και οι εκδότες τους υποστηρίζουν την αρχή της ανοικτής πρόσβασης στην επιστημονική γνώση. Το DOAJ είναι η σημαντικότερη υπηρεσία ευρετηριασμού για περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και δίνει απευθείας πρόσβαση σε περισσότερα από 4000 περιοδικά από όλον τον κόσμο. To DOAJ αποτελεί πρωτοβουλία της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου του Lund.

Σε συνεργασία με το αποθετήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Χάγης , το DOAJ προσφέρει, επιπλέον, υπηρεσίες μακροπρόθεσμης διατήρησης περιεχομένου σε αυτά τα περιοδικά που παρέχουν στο DOAJ τα μεταδεδομένα τους σε επίπεδο άρθρου. Η μακροπρόθεσμη διατήρηση είναι ένα μείζον θέμα για όλα τα ψηφιακά τεκμήρια, καθώς αυτά απειλούνται συνεχώς από τις ραγδαίες εξελίξεις στην ανάπτυξη λογισμικών, καθώς και τη φθορά των ηλεκτρονικών αρχείων.



Links: Directory of Open Access Journals
Βυζαντινά Σύμμεικτα
Τεκμήρια
The Historical Review/La Revue Historique
Αποθετήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Χάγης
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ