ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ υποστηρίζουν οικονομικά την Ανοικτή Πρόσβαση

17/09/2009
Oa Logo

Πέντε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Cornell, Dartmouth, Harvard, MIT και Berkeley) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια συμφωνία υποστήριξης της Ανοικτής Πρόσβασης (Compact for Open-Access Publishing Equity), η οποία παρουσιάζεται στον δικτυακό τόπο www.oacompact.org. Με τη συμφωνία αυτή τα παραπάνω πανεπιστήμια αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν οικονομικά, με συστηματικό και θεσμοθετημένο τρόπο, τις ερευνητικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης.

Μέχρι σήμερα τα πανεπιστήμια ουσιαστικά υποστηρίζουν οικονομικά τα παραδοσιακά συνδρομητικά περιοδικά, αναλαμβάνοντας συνδρομές προς αυτά, όχι όμως και τα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης. Τα τελευταία προσφέρουν το περιεχόμενό τους ελεύθερα σε όλους, και συχνά, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους, ζητούν από τους συγγραφείς να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους (processing fee).

Τα παραπάνω λοιπόν πανεπιστήμια θεωρούν ότι οφείλουν να στηρίξουν με ισότιμο τρόπο την οικονομική βιωσιμότητα των περιοδικών ανοικτής πρόσβασης. Αναλαμβάνουν έτσι την έγκαιρη εγκαθίδρυση ανθεκτικών μηχανισμών μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που θα καλύπτουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε λογικά πλαίσια, τα έξοδα δημοσίευσης για άρθρα που δημοσιεύονται από το ερευνητικό προσωπικό τους σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης που χρεώνουν για τη δημοσίευση.

Αμέσως μετά τη συμφωνία, τα πανεπιστήμια Harvard και Cornell δέσμευσαν πόρους με τους οποίους υλοποιούν την παραπάνω συμφωνία: το Harvard Open-Access Publication Equity Fund (HOPE) και το Cornell Open-Access Publication Fund (COAP). Σημειώνεται ότι το Berkeley είχε ήδη δεσμεύσει πόρους για τον σκοπό αυτό από το 2008 στο Berkeley Research Impact Initiative (BRII). Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στα παρακάτω σχετικά Νέα στο Open Access News.



Links: Harvard launches an OA fund
Cornell launches an OA fund
5 major American universities commit to support OA journals
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ