ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Αναζητώντας πολιτικές για τις βιβλιοθήκες του μέλλοντος

26/06/2009
4722255-STANDARD

Τις πολιτικές για τη λειτουργία, το σχεδιασμό, τις κατευθύνσεις και τον κοινό προσανατολισμό που θα επιτρέψουν στις βιβλιοθήκες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ραγδαία μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως πύλες στη γνώση και στη δια βίου μάθηση εξέτασε σε βάθος το 6ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών.

Το συνέδριο, με θέμα "Πολιτικές βιβλιοθηκών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο", πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο με τη συμμετοχή δέκα διακεκριμένων ομιλητών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Περισσότερα από 200 άτομα συμμετείχαν ενεργά στα 5 εργαστήρια που διοργανώθηκαν και παρακολούθησαν τις ομιλίες που μετέφεραν την τρέχουσα εικόνα των τοπικών, περιφερειακών ή εθνικών πολιτικών και στρατηγικών που διέπουν τη λειτουργία, χρηματοδότηση και φιλοσοφία των βιβλιοθηκών, στις χώρες των ομιλητών.

Οι νέες τεχνολογίες, οι καινοτόμες πρακτικές, η ευρυζωνικότητα, τα πνευματικά δικαιώματα, η χρηματοδότηση, η ψηφιοποίηση, η διασύνδεση, οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες, οι εθνικές πολιτικές βιβλιοθηκών και τα θεμιτά μέτρα πίεσης ενώπιον των θεσμών και των πολιτικών εκπροσώπων, ήταν κάποια από τα θέματα που προσεγγίστηκαν μέσα από τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν. Εντυπωσιακά επιτεύγματα, όπως αυτό του εθνικού συλλογικού καταλόγου της Ιταλίας, αλλά και συνεργασίες με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς, δίκτυα βιβλιοθηκών, προγράμματα ψηφιοποίησης, κοινά πρότυπα καταλογογράφησης έθεσαν πρότυπα πολιτικών προς εφαρμογή.

Όπως προέκυψε από το σύνολο των ομιλιών, κινητήρια δύναμη των πολιτικών και στρατηγικών για τις βιβλιοθήκες είναι η κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών των χρηστών, η ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δημιουργούνται από τις νέες τεχνολογίες. Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση ενός λειτουργικού δικτύου καλά εξοπλισμένων σημείων παροχής υπηρεσιών βιβλιοθήκης (συμβατικών ή και εικονικών), η προώθηση της βιβλιοθήκης ως μέσο που συμβάλλει στην ευημερία της περιοχής και ο καθορισμός του γενικού πλαισίου για την οργάνωση και το στρατηγικό σχεδιασμό των βιβλιοθηκών.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, η οποία συγκροτήθηκε το 2003 από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, αποσκοπεί στην ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα. Με βασική δέσμευση για ανοιχτή και ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών, κύριος στόχος της Επιτροπής είναι να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους αναγνώστες/χρήστες. Η Επιτροπή αποτελεί μοντέλο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν. Στο πλαίσιο μάλιστα των δραστηριοτήτων της εκδίδει το βιβλιοθηκονομικό περιοδικό Συνεργασία, που κυκλοφορεί τρεις φορές τον χρόνο, με συνεντεύξεις, άρθρα, παρουσιάσεις βιβλιοθηκών και νέα από τον ελληνικό και διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο.

Μέλη της Επιτροπής είναι οι παρακάτω φορείς: Goethe-Institut Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Πληροφόρησης της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.


Πηγή: www.ekt.gr, με πληροφορίες από Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών

Links: Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών
6ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ