ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση
  • Home
  • Νέα-Εκδηλώσεις
  • Νέα
  • Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας Λίλιαν Βουδούρη: Η ελληνική μουσική γίνεται... "ηλεκτρονική"!

Νέα

Share |

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας Λίλιαν Βουδούρη: Η ελληνική μουσική γίνεται... "ηλεκτρονική"!

05/02/2009
Mousiki Voudouri

Ψηφιοποιημένα αρχεία με πολύτιμο μουσικό περιεχόμενο, καθώς και μια διαδραστική εφαρμογή για τον Μίκη Θεοδωράκη παρουσίασε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας "Λίλιαν Βουδούρη". Ειδικότερα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των έργων "Δημιουργία ολοκληρωμένης μονάδας τεκμηρίωσης και προβολής της ελληνικής μουσικής", και "Μια διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μέσα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη" που χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" (Γ' ΚΠΣ).

Το πρώτο έργο τη δημιουργία μιας νέας θεματικής διαδικτυακής πύλης της ελληνικής μουσικής, με υλικό των συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Αιμίλιου Ριάδη, Γεωργίου Πονηρίδη, Φρανκ Σουαζί, το αρχείο Νηλέα Καμαράδου, τις Συλλογές Χειρογράφων και Ελληνικών Τραγουδιών που ανήκουν στη Βιβλιοθήκη, και το αρχείο Δόμνας Σαμίου που ανήκει στον "Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνας Σαμίου". Περιλαμβάνει περισσότερα από 260.000 ψηφιοποιημένα τεκμήρια, τα οποία αποτελούν πηγή έρευνας για κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή, ενώ παράλληλα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διασυνθετική παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, πάντα μέσα στο πλαίσιο του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το δεύτερο έργο αφορά μια διαδραστική εφαρμογή η οποία αποτελείται από 403 εγγραφές με κείμενα ιστορικού, μουσικολογικού και γενικότερου περιεχομένου και περιλαμβάνει συνολικά περίπου 6.000 τεκμήρια διαφόρων ειδών, μουσικά χειρόγραφα, κείμενα, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, αποκόμματα τύπου, αφίσες, προγράμματα συναυλιών, βραβεία και τιμητικές διακρίσεις και περιγράφει τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε σχέση με τις ιστορικές εξελίξεις της εποχής του.

Αυξανόμενη κάθε χρόνο με σταθερό ρυθμό, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας "Λίλιαν Βουδούρη" (www.mmb.org.gr) διαθέτει πλέον πάνω από 63.000 τίτλους σε βιβλία και παρτιτούρες, 22.000 τόμους σε μορφή μικροφίλμ, 400 τίτλους περιοδικών, 10.000 ηχογραφήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, 150 ηλεκτρονικές εκδόσεις και πολυμέσα πάνω σε διάφορα θέματα, σπάνιες εκδόσεις, προγράμματα συναυλιών καθώς και πολυάριθμα χειρόγραφα. Η Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής" για όλους τους Έλληνες. Σκοπός της είναι να προσφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής στους επισκέπτες αλλά και στους χρήστες από απόσταση. Το υλικό της επικεντρώνεται στη Δυτική Μουσική, ενώ σχετικά με την Ελληνική Μουσική καλύπτει την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια μουσική. Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από τις μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών ανά τον κόσμο, και τη μουσική τζαζ. Στο υλικό συγκαταλέγονται σημαντικά αρχεία συνθετών και σπάνιες συλλογές.

Αξίζει να τονιστεί πως οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε online βάσες δεδομένων, στις οποίες η Βιβλιοθήκη έχει συνδρομή, όπως μουσικολογικά λεξικά (Grove Music Online), βιβλιογραφικές πηγές (RILM, Proquest) κ.ά. Επίσης, στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης και στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της, ξεκίνησε να λειτουργεί παιδική βιβλιοθήκη. Η συλλογή της παιδικής βιβλιοθήκης αποτελείται από μουσικά παραμύθια, βιβλία με θέμα την μουσική και τις τέχνες γενικότερα καθώς και άλλο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς.

Η ηλεκτρονική βάση "Προσκτήσεις" είναι ένας κατάλογος που περιέχει κυρίως το υλικό που διαθέτει η Βιβλιοθήκη και δεν έχει ακόμα ευρετηριαστεί στον Κατάλογο. Κάθε φορά που ένα νέο απόκτημα φτάνει στη Βιβλιοθήκη, και πριν αυτό περάσει από τη διαδικασία της καταλογογράφησης, γίνεται μια προσωρινή καταγραφή του στη βάση Προσκτήσεις. Αν και σε καμία περίπτωση η βάση αυτή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Κατάλογο της Βιβλιοθήκης (αφού δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες αναζήτησης και οι εγγραφές, λόγω της προσωρινής τους φύσης, είναι αρκετά σύντομες), μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιηθεί δευτερευόντως και συμπληρωματικά, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον αναγνώστη που θέλει να έχει μια συνολική εικόνα της συλλογής της Βιβλιοθήκης. Επίσης παρέχονται: αλφαβητικός κατάλογος με τα Περιοδικά της Βιβλιοθήκης, τα Πολυμέσα (cd-roms), καθώς και πληροφορίες για της συλλογή των Μικροφίλμ-Μικροφίς.

Οι συνεργασίες όμως της Βιβλιοθήκης με στόχο την παροχή δυνατοτήτων ψηφιακής αναζήτησης και εύρεσης κάθε είδους πληροφοριών σχετικών με τη μουσική, με την "ευρεία" έννοια, δεν σταματούν. Μία από τις νέες προσθήκες στη συλλογή ηλεκτρονικών πηγών της Βιβλιοθήκης είναι και τα ηλεκτρονικά βιβλία (eBooks), τα οποία καλύπτουν ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα που δεν περιορίζονται μόνο στη μουσική αλλά και σε άλλες τέχνες, ενώ δεν λείπουν και βιβλία ιστορίας, φιλοσοφίας, γλωσσολογίας. Ακόμη, μέσω της Naxos Music Library παρέχεται πρόσβαση σε περισσότερες από 130.000 ηχογραφήσεις (8.800 CDs) της γνωστής δισκογραφικής εταιρείας Naxos καθώς και άλλων εταιρειών.

Πρόσφατα, η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε καινούρια συνδρομή στο International Index to Music Periodicals Full Text (IIMP Full Text), μια online βάση (http://iimpft.chadwyck.co.uk) με τίτλους άρθρων από 400 μουσικά περιοδικά, για 80 από τα οποία υπάρχουν τα πλήρη κείμενα. Περιέχει συνολικά 400.000 εγγραφές, από το 1874 έως σήμερα. Επίσης, η βάση IIMP Full Text καλύπτει μεγάλο εύρος μουσικών θεμάτων όπως μουσική εκτέλεση και θεωρία, μουσική εκπαίδευση, εθνομουσικολογία, σύνθεση, μουσικό θέατρο και λαϊκή μουσική, ενώ το NISC, μέσω του λογισμικού MUSE (MUsic SEarch), αποτελεί την μεγαλύτερη συλλογή βιβλιογραφικών εγγραφών για μουσικό πληροφοριακό και ερευνητικό υλικό παγκοσμίως. Οι εγγραφές προέρχονται από το RILM (Repertoire International de Litterature Musicale, 1962-) και τον μουσικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.



Links: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας Λίλιαν Βουδούρη
DIGMA- Ψηφιοποιημένο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Μια διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μέσα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ