ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων: Αντικρύζει "ψηφιακά" τον 21ο αιώνα

27/01/2009
VouliEllinon
Με την ολοκλήρωση του έργου "Τεκμηρίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών της Βουλής των Ελλήνων", οι  πολύτιμες και μοναδικές πηγές πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης της Βουλής αποτελούν πλέον σημαντικό εργαλείο έρευνας για τα μέλη της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και για όλους τους πολίτες.

Το έργο της Βιβλιοθήκης της Βουλής "Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη των Συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων", το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" (Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), πέτυχε σίγουρα τους στόχους που είχαν τεθεί. Όλα τα βιβλία, τα περιοδικά και οι μικροταινίες της Βιβλιοθήκης, που προβλέπονται στο πλαίσιο του έργου, έχουν καταγραφεί και βρίσκονται πια στον ηλεκτρονικό κατάλογό της, ώστε ο εντοπισμός τους να είναι ευχερής για ερευνητικούς, επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή ενημερωτικούς σκοπούς. Μεγάλος αριθμός μικροταινιών που έχει παράγει η ίδια η Βιβλιοθήκη μετατράπηκαν σε ψηφιακό υλικό, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ψηφιοποιήσεις κατευθείαν από έντυπα.

Για τις ανάγκες του έργου (αλλά και για μελλοντικές ανάγκες) η Βιβλιοθήκη εξοπλίστηκε με σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με νέες εφαρμογές λογισμικού, με υπολογιστές και μέσα αποθήκευσης. Ίσως το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως απέκτησε τεχνογνωσία και συσσώρευσε εμπειρία σε προγράμματα του είδους, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα διεκδικήσει συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα να είναι πιο άμεση και αποτελεσματική.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την διάσωση και ανάδειξη των συλλογών της Βιβλιοθήκης, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΥΕΕΠ), αξιοποιώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενέταξε τον Ιανουάριο του 2006 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" το έργο "Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη των Συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων" συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Με το έργο αυτό, οι πλούσιες συλλογές της Βιβλιοθήκης, που αποτελούν εθνικό πολιτιστικό κεφάλαιο, ψηφιοποιήθηκαν και προστατεύτηκαν από την εντατική ανθρώπινη χρήση και το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Επιπρόσθετα, είναι σήμερα αξιοποιήσιμες από πολλές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Αναδεικνύονται τα πνευματικά αγαθά που έχει να επιδείξει η σύγχρονη Ελλάδα στην Ευρώπη και στο σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα, η Βιβλιοθήκη της Βουλής αποκτά μια οργανωμένη μονάδα τεκμηρίωσης, λειτουργικές ψηφιακές συλλογές και μια ενοποιημένη και ολοκληρωμένη ψηφιακή βάση. Το προαναφερόμενο ψηφιακό περιεχόμενο θα καταστεί εύκολα διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη της δικτυακής πύλης της Βουλής των Ελλήνων, έργο που εκτελείται παράλληλα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2009.

Το όραμα του εκσυγχρονισμού της Βιβλιοθήκης δεν ολοκληρώνεται, όμως, με την υλοποίηση του παραπάνω έργου. Η Βουλή των Ελλήνων, σχεδιάζει τα νέα έργα που προσδοκά να υλοποιήσει στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής περιόδου βάσει του Στρατηγικού - Επιχειρησιακού Σχεδίου (ΣΕΣ) που έχει προετοιμάσει, ώστε συνδυάζοντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών να διασώσει, αναδείξει και αξιοποιήσει το πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και επιστημονικό απόθεμα που συγκαταλέγεται στις συλλογές και τα αρχεία της Βιβλιοθήκης. Ενδεικτικά αναφέρεται η ανάθεση της μελέτης για την "Εξειδίκευση Δράσεων Ψηφιοποίησης ιστορικών και πολιτικών ντοκουμέντων της Βουλής των Ελλήνων" στο πλαίσιο του έργου "Μελέτες ωρίμανσης για προετοιμασία έργων ψηφιακής σύγκλισης της Βουλής των Ελλήνων" που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας".

Οι δράσεις αυτές αφορούν την ψηφιοποίηση των φυλλαδίων που βρίσκονται στις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και σχετίζονται με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδος και του Ελληνισμού και αποτελούν το υλικό για τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης πληροφοριών για την Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας. Ο όγκος του προαναφερόμενου υλικού ανέρχεται περίπου σε 2.000.000 σελίδες. Στόχος του έργου είναι η παρουσίαση του υλικού στο Διαδίκτυο με τον πλέον σύγχρονο και τεχνολογικά ανεπτυγμένο τρόπο βάσει προτύπου που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου. Το σχετικό κόστος εκτιμάται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής ιδρύθηκε το 1844 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πλούτο βιβλιοθήκη της χώρας, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη, την οποία -όπως φανερώνουν οι τελευταίες εξελίξεις- έχει προ πολλού ξεπεράσει σε οργάνωση και εκσυγχρονισμό. Ιδρύθηκε το 1844 με πρώτο διευθυντή τον Γεώργιο Τερτσέτη. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έντυπου υλικού (600 χιλ. τόμους περίπου), μια πλουσιότατη συλλογή ελληνικού ημερήσιου και περιοδικού Τύπου από τον 19ο αι. και ξενόγλωσσο Τύπο από τον 19ο αι. Λόγω του όγκου των συλλογών της, σήμερα στεγάζεται σε τρία σημεία της Αθήνας: στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων (Σύνταγμα), στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2) και στο πρώην Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218). Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο διατηρητέο κτίριο του πρώην Καπνεργοστασίου, στον Κολωνό, συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ., όπου στεγάζονται από το 1990 η συλλογή του Ημερήσιου και περιοδικού Τύπου, το τμήμα της Μικροφωτογράφησης και Ηλεκτρονικής Αποθήκευσης καθώς και το τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης & Εντύπων της Βιβλιοθήκης.

Από το 1984 έχει ξεκινήσει η συστηματική μικροφωτογράφηση της συλλογής ελληνικού Τύπου (και από το 2003 εντατικοποιήθηκε), αφού θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος διαφύλαξης του υλικού σε βάθος χρόνου. Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 14.500 μικροταινίες που αντιστοιχούν σε 1.573 τίτλους ελληνικών εφημερίδων, χειρογράφων και σπάνιων βιβλίων. Η συλλογή των μικροταινιών διατίθεται στο κοινό. Στους άμεσους στόχους της Βιβλιοθήκης της Βουλής συμπεριλαμβάνονται η βιβλιογραφική επεξεργασία αρχετύπων, παλαιτύπων και ελληνικών εντύπων του 18ου και του 19ου αι., η συγκέντρωση και τεκμηρίωση των φυλλαδίων, η καταγραφή της συλλογής των χαρτών (5.000) και η καταγραφή των αρχείων Γ. Ψυχάρη και Ιω. Μεταξά.

 

Links



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ