ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση
  • Home
  • Νέα-Εκδηλώσεις
  • Νέα
  • Οπτικοακουστικό Αρχείο ΕΡΤ: Ανεκτίμητο ψηφιακό περιεχόμενο στη διάθεση των πολιτών

Νέα

Share |

Οπτικοακουστικό Αρχείο ΕΡΤ: Ανεκτίμητο ψηφιακό περιεχόμενο στη διάθεση των πολιτών

19/01/2009
ArxeioERT
Με τη συνδρομή της "Kοινωνίας της Πληροφορίας" το ιστορικό οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ αποκτά νέες διαστάσεις: αφενός διασώζεται, αφετέρου γίνεται δημόσια προσβάσιμο σε πολιτιστικούς δημιουργούς, ιστορικούς ερευνητές, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και γενικότερα στο ευρύ κοινό.

Τμήμα του πολιτιστικού πλούτου του αρχείου της ΕΡΤ (σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής μας παράδοσης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες) "παντρεύεται" με τις νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας μια σύγχρονη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη πολυμέσων με πολύτιμες πληροφορίες για το σύνολο των έργων που παρουσιάζονται σ' αυτήν. Προς το παρόν, έχει ψηφιοποιηθεί ένα μόνο μέρος του συνόλου του αρχειακού υλικού της ΕΡΤ: περίπου 750 ώρες περιεχομένου από βίντεο και φιλμ -υλικό από 1.136 εκπομπές και πάνω από 5.000 φωτογραφίες- από αγαπημένες σειρές, ντοκιμαντέρ, μουσικές και παιδικές εκπομπές, εκπομπές για το θέατρο, τις τέχνες, τον αθλητισμό και την ενημέρωση, που είναι πλέον διαθέσιμα στους επισκέπτες του ψηφιακού αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στη διεύθυνση www.ert-archives.gr.

Η ΕΡΤ αναδεικνύει τα οτικοακουστικά αρχεία της με ενέργειες που διαφυλάττουν το πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό από τη φυσική φθορά μέσω συστημάτων και διαδικασιών ψηφιοποίησης, του προσθέτουν αξία μέσω της συστηματικής ηλεκτρονικής τεκμηρίωσής του και παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό με τη χρήση των τεχνολογιών του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών εκδόσεων, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Ο νέος δικτυακός κόμβος, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 4.000 άτομα, ενημερώνεται συνεχώς με νέο ψηφιοποιημένο και τεκμηριωμένο υλικό και φιλοδοξία της ΕΡΤ είναι σταδιακά και μέσα στα επόμενα χρόνια να αποκτήσει ψηφιακή μορφή όλο το οπτικοακουστικό αρχείο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η αξία του έργου είναι ανεκτίμητη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συγκεντρώνει το 70% του συνόλου του ελληνικού οπτικοακουστικού υλικού. Και η δωρεάν προβολή του στο Internet αναμένεται να βοηθήσει στη διάδοση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας και στην παραγωγή νέου πολιτιστικού προϊόντος από τη χρήση του υπάρχοντος υλικού, αλλά και να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, των ερευνητών, των δημοσιογράφων και των φοιτητών.

Με την επιλογή "Το Αρχείο online", ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σ' αυτό είτε επιλέγοντας το "Αλφαβητικό Ευρετήριο" είτε χρησιμοποιώντας την "Αναζήτηση". Όλο το υλικό έχει αρχειοθετηθεί σε δύο βασικές κατηγορίες: "Βίντεο/Φιλμ" και "Φωτογραφία". Επιλέγοντας την εκπομπή από τον αλφαβητικό κατάλογο, αυτή προβάλλεται στην οθόνη του υπολογιστή, ενώ παράλληλα πλαισιώνεται από χρηστικές πληροφορίες όπως η περιγραφή της εκπομπής με χρονολογία, συντελεστές κ.λπ., κεφάλαια, σημειώσεις πάνω στα κεφάλαια και ανάλυση των επεισοδίων της εκπομπής. Το ίδιο συμβαίνει και στην κατηγορία "Φωτογραφίες", όπου κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από μια σειρά πληροφοριών που έχουν να κάνουν με την αρχειοθέτησή της, τη χρονολογία λήψης, τον φωτογράφο, το γεγονός που απαθανατίζει και διάφορα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εκπομπές και τα φιλμ ξεκινούν να προβάλλονται online στην οθόνη του υπολογιστή μέσω του windows media player, δίχως να χρειάζεται ο χρήστης να περιμένει να "κατεβεί" στον υπολογιστή του όλο το αρχείο. Σημειώνεται πως όλα το περιεχόμενο του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ που βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα είναι έτοιμο για προβολή, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα κατεβάσματος (download) στον σκληρό δίσκο, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, οι φωτογραφίες είναι "προστατευμένες" με ψηφιακή υπογραφή (υδατογράφημα). Αυτονόητο είναι ότι ο χρήστης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος του οπτικοακουστικού αρχείου για εμπορικούς σκοπούς.

Το έργο "Ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην Κοινωνία της Πληροφορίας για τον Πολιτισμό" υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνίας της Πληροφορίας" (Μέτρο 1.3) της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1.950.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (80%) και από εθνικούς πόρους (20%).

Links



ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ