ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Παγκόσμια Ημέρα Ανοικτής Πρόσβασης: μας αφορά όλους!

03/12/2008
Open Access 2
"Τώρα που η "σκόνη" έχει κατακαθίσει, ύστερα από τη διοργάνωση της πρώτης Ημέρας Ανοικτής Πρόσβασης (14.10.2008), είναι η κατάλληλη στιγμή του απολογισμού και των εκτιμήσεων" λένε οι υπεύθυνοι για τη διοργάνωσή της – και φαίνεται πως τα πήγαν καλά. Ο καλύτερος τρόπος να συνοψίσουν τα θετικά αποτελέσματα ήταν να ρωτήσουν τις 120 οργανώσεις που υπέγραψαν για να συμμετάσχουν στην Ημέρα, αν θα συμμετείχαν και πάλι το προσεχές έτος – 90% απάντησαν "ναι"!

Όπως είναι γνωστό, η αφιέρωση ορισμένων ημερών του χρόνου σε σημαντικές πρωτοβουλίες, γεγονότα ή επετείους δεν είναι καινούργια. Οι γνώμες γι’ αυτό διχάζονται – πολλοί λένε πως οι σπουδαίες έννοιες και τα ιστορικά γεγονότα δεν έχουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω από τις ημέρες αυτές, άλλοι, αντίθετα, είναι ένθερμοι υποστηρικτές τους, αφού πιστεύουν πως με τον τρόπο αυτό διαχέεται καλύτερα στον κόσμο το μήνυμα κάθε ημέρας. Όπως και να ‘χει, ουδείς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι επονομαζόμενες και "παγκόσμιες ημέρες" δρουν επιβαρυντικά και ζημιώνουν το εκάστοτε θέμα, στο οποίο είναι αφιερωμένες.

Η Ημέρα Ανοικτής Πρόσβασης βοηθά στη διεύρυνση της συνειδητοποίησης και της κατανόησης της έννοιας της Ανοικτής Πρόσβασης, δηλαδή της ελεύθερης, άμεσης, διαρκούς και απαλλαγμένης από τέλη και περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων διαδικτυακής πρόσβασης σε ψηφιακό ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξουσιοδοτήσεων και των αναδυόμενων πολιτικών, εντός της διεθνούς κοινότητας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και του ευρέος κοινού.

Προωθήθηκε από τους υπεύθυνους του open-access.net προκειμένου να δοθεί στους επιστήμονες μια ευκαιρία να λάβουν επιτόπου πληροφορίες για την Ανοικτή Πρόσβαση και να ενισχύσουν τις δραστηριότητες της διεθνούς κοινότητας Ανοικτής Πρόσβασης. Πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, σε διαφορετικό τόπο κάθε φορά και σε στενή συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς, ώστε να καθιερώσει την απευθείας επαφή με τους ερευνητές και τους επιστήμονες και να προαγάγει την έννοια της Ανοικτής Πρόσβασης στους διάφορους τομείς της επιστήμης. Ένας άλλος στόχος είναι να προαχθεί η δικτύωση εντός της κοινότητας Ανοικτής Πρόσβασης και να ενθαρρυνθεί η συζήτηση θεμάτων σχετικών με τις διαφορετικές ομάδες-στόχους, με τη διοργάνωση εξειδικευμένων συναντήσεων και διασκέψεων κλπ.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Ημέρας Ανοικτής Πρόσβασης, οι διοργανωτές της (SPARC – Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition, PLoS – Public Library of Science και φοιτητές του FreeCulture, μιας διεθνούς φοιτητικής ένωσης που προωθεί το δημόσιο ενδιαφέρον για την πνευματική ιδιοκτησία και την πολιτική πληροφοριών και τεχνολογίας επικοινωνιών) έδωσαν στη δημοσιότητα μια νέα σειρά από έξι μικρά βίντεο (διάρκειας ενός λεπτού το καθένα), στα οποία εκπαιδευτικοί, νομικοί, βιβλιοθηκονόμοι, σπουδαστές, ερευνητές και επιστήμονες αναλύουν τις μοναδικές προοπτικές και τη σημασία της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα για ολόκληρη τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η σειρά με τίτλο "Φωνές της Ανοικτής Πρόσβασης" ορίζει την Ανοικτή Πρόσβαση ως θεμελιώδες συστατικό ενός νέου συστήματος για τα ερευνητικά αποτελέσματα, όπου τα ερευνητικά αποτελέσματα μεγιστοποιούνται, οι βέλτιστες αποδόσεις στην ερευνητική διαδικασία επιτρέπουν γρηγορότερα νέες ανακαλύψεις, η μείωση του κόστους είναι πλέον εφικτή και η ιατρική έρευνα, που πραγματοποιείται για το δημόσιο συμφέρον, τίθεται στην διάθεση του καθενός που τη χρειάζεται. "Αυτά τα σύντομα βίντεο φανερώνουν ξεκάθαρα γιατί η Ανοικτή Πρόσβαση επηρεάζει ένα τόσο ευρύ φάσμα ανθρώπων" λέει χαρακτηριστικά ο Peter Jerram, διευθύνων σύμβουλος του PLoS.

Η Ημέρα Ανοικτής Πρόσβασης ορίστηκε όταν φοιτητές του FreeCulture, με την υποστήριξη της Alliance for Taxpayer Access, ενώθηκαν με δυνάμεις από τη SPARC και τον εκδότη online επιστημονικού-ιατρικού περιεχομένου Public Library of Science, και συναποφάσισαν πως κάθε χρόνο μία ημέρα, η 14η Οκτωβρίου, θα είναι αφιερωμένη στην Ανοικτή Πρόσβαση.


Links: Παγκόσμια Ημέρα Ανοικτής Πρόσβασης - 14 Οκτωβρίου 2008
Η Μεγιστοποίηση της επικοινωνίας στην επιστημονική έρευνα μέσω του Open Access Publishing
Νέα από την κίνηση της Ανοικτής Πρόσβασης
Η αναγκαιότητα της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ