ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Συγγραφείς, εκδότες και Google ήρθαν σε συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα

20/11/2008
Google-books

Η Ένωση Συγγραφέων, ο Σύλλογος Αμερικανών Εκδοτών και η γνωστή μηχανή αναζήτησης Google ανακοίνωσαν μία σημαντική συμφωνία. Η συμφωνία αναγνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών πνευματικών δικαιωμάτων και τους παρέχει τα μέσα ελέγχου της πνευματικής τους περιουσίας και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να «αποζημιωθούν» για την ηλεκτρονική χρήση των έργων τους.

Η συμφωνία αυτή διευκολύνει σημαντικά το έργο της Ανοικτής Πρόσβασης, αφού εκατομμύρια βιβλία από τις συλλογές των μεγαλύτερων βιβλιοθηκών των ΗΠΑ θα διατεθούν στο κοινό μέσω του Google. Μετά από δύο χρόνια συνεχών διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε ότι οι συγγραφείς θα αμείβονται για τη δημοσίευση των γραπτών κειμένων τους και θα αποζημιώνονται εκείνοι, των οποίων τα έργα ψηφιοποιούνται.


Η ιστορική αυτή συμφωνία, αν επικυρωθεί σε νομικό επίπεδο, θα οδηγήσει σε μία μαζική online τοποθέτηση βιβλίων. Επίσης, θα διαλύσει τις αμφιβολίες όσων είχαν ενστάσεις στην ψηφιοποίηση των βιβλίων με την αιτιολογία της μη απόδοσης πνευματικών δικαιωμάτων. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους σπάνια βιβλία χωρίς να χρειάζεται να τα αναζητήσουν στο εμπόριο.


Πηγή: Research Information Journal

Links: Συγγραφείς, εκδότες και Google ήρθαν σε συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ