ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Οι καταναλωτές επιτάσσουν την ψηφιοποίηση

19/11/2008
Frankfurt

Έρευνα που διεξήχθη από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (Frankfurt Book Fair) έδειξε ότι οι καταναλωτές, οι on-line πωλητές και οι μηχανές αναζήτησης ζητούν ολοένα και περισσότερο την ψηφιοποίηση των βιβλίων. Πάνω από 1.000 επαγγελματίες από περισσότερες από τριάντα χώρες ανταποκρίθηκαν στην έρευνα  του Frankfurt Book Fair Νewsletter.

 Από τους συμμετέχοντες, 22% δήλωσαν ότι οι καταναλωτές πιέζουν υπέρ της ψηφιοποίησης, 21% ότι προωθείται από το χώρο του Amazon και 20% υποδεικνύουν το Google ως υποκινητή των ενεργειών. Επιπροσθέτως, ένα 13% αποδίδει την ώθηση για ψηφιοποίηση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αντιθέτως, μόλις το 7% υποστηρίζει ότι οι εκδότες κρύβονται πίσω από την κίνηση αυτή και 2% θεωρεί ότι την υποκινούν οι συγγραφείς. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η ψηφιακή επιρροή της Κίνας στις διεθνείς εκδόσεις θα αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα πέντε χρόνια. Αναλυτικά, το 25% πιστεύει ότι το 2013 η Κίνα θα είναι ο ηγέτης της αγοράς, και λίγο περισσότεροι, το 29%, προβλέπουν τη συνέχιση της πρωτιάς των Ηνωμένων Πολιτειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 51% θεωρεί ότι οι Η.Π.Α κυριαρχούν στην αγορά σήμερα. Οι γνώμες διχάζονται ανάμεσα στα ηλεκτρονικά βιβλία και τις έντυπες εκδόσεις. Η έρευνα έδειξε ότι το 40% περιμένει την επικράτηση του ηλεκτρονικού σε σχέση με το παραδοσιακό βιβλίο γύρω στο 2018. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

Επιπλέον, σχεδόν το 60% δηλώνει ότι δε χρησιμοποιεί καθόλου βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή και το 66% των επαγγελματιών του είδους αναμένουν να διατηρηθεί η πρωτιά των παραδοσιακών βιβλίων την επόμενη πενταετία. Ελάχιστοι επαγγελματίες αναμένουν κυριαρχία των ψηφιακών βιβλίων μέχρι το 2013. Είναι φανερό ότι πρώτη μέριμνα των θιασωτών της ψηφιοποίησης πρέπει να είναι η επίλυση του θέματος των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων και της αποζημίωσης τους για τη χρήση των κειμένων τους.


Πηγή: Research Information Journal

Links: Οι καταναλωτές επιτάσσουν την ψηφιοποίηση
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ