ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

H Αυστραλία συμμετέχει στην προώθηση της ανοιχτής πρόσβασης στη Μοριακή Φυσική

20/10/2008
Australia
 
Η Αυστραλία εντάχθηκε στο έργο SCOAP3, μια διεθνή κοινοπραξία, που έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στα μεγαλύτερα περιοδικά Φυσικής σε όλο τον κόσμο. Έξι πανεπιστήμια της Αυστραλίας (Μελβούρνη, Σίδνεϊ, Αδελαΐδα, Δυτική Αυστραλία, η Νέα Νότια Ουαλία και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας) συμμετέχουν στην κοινοπραξία, με συντονιστή  το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
 "Τα αυστραλιανά πανεπιστήμια έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας για την παροχή υποδομών ακαδημαϊκής πληροφόρησης για την έρευνα και την καινοτομία", σημειώνει η Linda O'Brien, αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.
Τα μέλη του SCOAP3 είναι φυσικοί επιστήμονες υψηλού επιπέδου, που υποστηρίζονται από κρατικούς φορείς και εργαστήρια, εθνικές και διεθνείς βιβλιοθήκες, καθώς και κοινοπραξίες βιβλιοθηκών. Αντιπροσωπεύουν τις ΗΠΑ, 12 χώρες της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και την Αυστραλία
Με ολοένα και πιο προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, ο ρυθμός των ανακαλύψεων στη φυσική υψηλών ενεργειών έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Η επικοινωνία μεταξύ των ερευνητών παρουσιάζεται κυρίως μέσω του arXiv.org, ένα αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης σε διατριβές και άρθρα πριν δημοσιευθούν. Με το arXiv, οι ερευνητές μπορούν να μαθαίνουν για νέες ανακαλύψεις εντός 24 ωρών.

Ωστόσο, τα κορυφαία περιοδικά, που ακολουθούν διαδικασίες αξιολόγησης, παραμένουν ουσιαστικό στοιχείο της ακαδημαϊκής διαδικασίας. Η αξιολόγηση συντελεί στην εξασφάλιση της ποιότητας των δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών. Ένας μικρός αριθμός επιστημονικών περιοδικών χρησιμοποιούνται στη μέτρηση των ερευνητικών επιδόσεων.

Η κοινοπραξία SCOAP3 ελπίζει να εξασφαλίσει ότι τα περιοδικά που αξιολογούνται από κορυφαίους επιστήμονες διατηρούν την ακεραιότητά τους, ενώ παραμένουν οικονομικά βιώσιμα.

Πηγή: University of Melbourne homepage

ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ