ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών βιβλίων

27/10/2008
E-books Are Here To Stay

Τα ηλεκτρονικά βιβλία ανεβαίνουν σε δημοτικότητα, κυρίως ανάμεσα στους ερευνητές, αλλά μας περιμένουν πολλές ακόμη προκλήσεις στο μέλλον. Η Διάσκεψη σχετικά με τη Διαδικτυακή Πληροφόρηση έδειξε ότι μετά από δεκαετίες υπερβολικών και λανθασμένων προσδοκιών, ίσως τα ηλεκτρονικά βιβλία να βρίσκονται στο υλότερο σημείο της δημοτικότητας τους.
Ωστόσο τα ηλεκτρονικά βιβλία θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ρόλο των βιβλιοθηκάριων και των επαγγελματιών της πληροφόρησης, με τους εκδότες να τους αντικαθιστούν ως "μεσάζοντες" ανάμεσα στον αναγνώστη και στο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τον Jan Palmen, αντιπρόεδρο της εταιρείας Innodata Isogen, οι σημαντικές εξελίξεις στο ηλεκτρονικό βιβλίο ήταν προφανείς από το 1999. Οι ερευνητές είχαν προβλέψει ότι η αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων θα άξιζε γύρω στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008. Στην πραγματικότητα, παρατήρησε ότι τα εμπορικά έσοδα το 2007 για αποκλειστικά ηλεκτρονικά βιβλία ήταν μάλλον απίθανο να ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, τα ηλεκτρονικά βιβλία φαίνεται να έχουν καταλάβει ένα σημαντικό μέρος στο παζλ της πληροφόρησης για τους επιστημονικούς ερευνητές. “Είχαμε μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα στο χώρο των ερευνητών” σχολίασε ο Όλαφ Έρνστ, πρόεδρος διαχείρισης και καινοτομίας ηλεκτρονικών προϊόντων της εταιρείας Springer, η οποία έχει στην κατοχή της περισσότερα από 25.000 ηλεκτρονικά βιβλία. Για τον Έρνστ ο λόγος της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών βιβλίων στους ερευνητές, σε σχέση με άλλους τύπους βιβλίων είναι απλός: "Οι ερευνητές ήδη κάνουν καθημερινά τη δουλειά τους μέσω Διαδικτύου. Συνεπώς, στην καταναλωτική αγορά, θα πρέπει πραγματικά να τους πείσεις για έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης βιβλίων’’ εξηγεί.


Πηγή: Research Information Journal

ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ