ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Η Ρομποτική επιταχύνει την ψηφιοποίηση βιβλίων

16/10/2008
LIBRARY

Σημαντικά βήματα για τη βιβλιοθήκη του μέλλοντος πραγματοποιεί η British Library. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, 20 εκατομμύρια σελίδες βιβλίων του 19ου αιώνα θα είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή. Πρόκειται για ένα από τα πολλά έργα ψηφιοποίησης που έχουν χρηματοδοτηθεί από τη Microsoft. Τα ψηφιοποιημένα βιβλία εισάγονται στην πλατφόρμα Live Search, η οποία περιλαμβάνει ήδη 40.000 στοιχεία.

Το πρόγραμμα Live Search Books, που περιελάμβανε και βιβλιοθήκες, όπως αυτές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, του Αμερικανικού Μουσείου Κτηνιατρικής και του Πανεπιστημίου του Cornell, ψηφιοποίησε 750.000 βιβλία, χωρίς πνευματική ιδιοκτησία, τα οποία διατίθενται σε αυτή την πλατφόρμα. Ωστόσο, η Microsoft πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για την αναζήτηση περιεχομένων είναι τα αποθετήρια βιβλιοθηκών.

Το τέλος του προγράμματος Live Search Books δεν σημαίνει άμεση λήξη των έργων που χρηματοδοτεί. Για τη British Library, η χρηματοδότηση της Microsoft καλύπτει 20 εκατομμύρια σελίδες, που είναι περίπου 80.000 έως 100.000 βιβλία, ένα στόχο που η βιβλιοθήκη προβλέπει να φθάσει μέχρι το τέλος του έτους. Η Microsoft ενθαρρύνει τους εταίρους να διατηρήσουν τα δικά τους ψηφιοποιημένα αντίγραφα και να συνεχίσουν το έργο τους. ‘’Αποσύρουμε τους συμβατικούς περιορισμούς, που υπάρχουν στο περιεχόμενο της ψηφιακής βιβλιοθήκης και διαθέτουμε τον εξοπλισμό μας στους συνεταίρους μας, που ασχολούνται με την ψηφιοποίηση, και στις βιβλιοθήκες, προκειμένου να συνεχίσουν τα προγράμματα ψηφιοποίησης’’, δήλωσε η Satya Nadella, αντιπρόεδρος της Microsoft στους τομείς της Έρευνας, του Διαδικτύου και της Διαφήμισης. Το έργο της ψηφιοποίησης των βιβλίων του 19ου αιώνα δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία της British Library. Υπάρχουν 15 ακόμη τέτοια έργα σε εξέλιξη σήμερα. Η ταχύτητα και ο αριθμός των τίτλων που μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο σε πρωτοβουλίες του παρελθόντος και αυτό αλλάζει τη διαδικασία της επιλογής των βιβλίων που ψηφιοποιούνται.

‘’Μια από τις μεγάλες προκλήσεις στη διαδικασία της ψηφιοποίησης είναι η επιλογή του τίτλου’’, δήλωσε ο Neil Fitzgerald, διευθυντής του έργου ψηφιοποίησης βιβλίων στην British Library. "Η μαζική ψηφιοποίηση μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ιστορικές τάσεις, με το να ψηφιοποιήσουμε ολόκληρη τη συλλογή’’. Με τις έξι μηχανές της British Library, τις οποίες παρείχε η αμερικανική εταιρεία Kirtas Technologies, μπορούν να ψηφιοποιηθούν 2400 σελίδες ανά ώρα, αν και ο Fitzgerald πιστεύει ότι 1200 σελίδες ανά ώρα είναι πιο ρεαλιστικό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παλιά και εύθραυστα βιβλία, όπως είναι πολλά στην British Library. Οι μηχανές αυτές τίθενται σε λειτουργία 16 ώρες κάθε μέρα από την γερμανική εταιρεία ψηφιοποίησης Content Conversion Specialists (CCS). «Ο αρχικός στόχος ήταν να ψηφιοποιούνται περίπου ένα εκατομμύριο σελίδες ανά μήνα, αλλά σύντομα θα είναι εφικτή η ψηφιοποίηση δύο εκατομμύρια σελίδων». σχολίασε ο Fitzgerald. Το έργο ξεκίνησε πιλοτικά πέρυσι και η πλήρης παραγωγή άρχισε στα τέλη Οκτωβρίου του 2007.


Πηγή: RESEARCH INFORMATION

Links: Robotics speed up book digitisation
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ