ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Αναγκαία η διατήρηση των ηλεκτρονικών περιοδικών

14/10/2008
HL

           Η πιθανή μείωση των ηλεκτρονικών περιοδικών είναι απαράδεκτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των υπευθύνων βιβλιοθηκών, που διενεργήθηκε από τις πρωτοβουλίες Portico και Ithaka. Η έρευνα σε 1.371 διευθυντές βιβλιοθηκών σε τετραετή κολέγια και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η πλειονότητα  διευθυντών  θεωρούν ότι το ίδρυμα τους πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την απώλεια των ακαδημαϊκών αρχείων.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα ήταν απαράδεκτο να χάσουν την πρόσβαση σε  ηλεκτρονικά περιοδικά μόνιμα, και 76% υποστήριξαν ότι «οι βιβλιοθήκες πρέπει να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες για τη διατήρηση, γιατί έτσι είναι το σωστό." Μόνο το 4% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η διατήρηση θα μπορούσε να επιτευχθεί απλώς από τους εκδότες, που κρατούν αντίγραφα των ηλεκτρονικών περιοδικών.
        Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει μόνο καλά νέα για τους υποστηρικτές της ψηφιακής διατήρησης. Αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές μεταξύ των πεποιθήσεων και των δράσεων για το θέμα αυτό: αν και το 43% πιστεύει ότι η διατήρηση του ηλεκτρονικού περιοδικού είναι ζωτικής σημασίας  για την βιβλιοθήκη, ακόμη περισσότεροι (49%) υποστηρίζουν ότι απλώς ‘’θα είναι καλό να υπάρχει’’. Επιπλέον αποκαλύπτει ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δεν συμμετέχουν ακόμη σε  πρωτοβουλία για τη διατήρηση ηλεκτρονικών περιοδικών. Αυτή η διαφορά είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των οργανισμών που επικεντρώνονται στη διδασκαλία, όπου 76%  δεν έχουν αναλάβει ακόμη σχετική δράση, σε σύγκριση με τις βιβλιοθήκες που εστιάζουν στην έρευνα, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53%.

0ι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί: πρώτον, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα απόψεων σχετικά με το επίπεδο της επιτακτικότητας  της διατήρησης των  ηλεκτρονικών περιοδικών. Πολλοί διευθυντές βιβλιοθηκών εξέφρασαν την επιθυμία να περιμένουν πριν από την ανάληψη δράσης για τη διατήρηση των ηλεκτρονικών περιοδικών.

Δεύτερον, πολλοί από αυτούς που δεν συμμετέχουν τώρα σε πρωτοβουλίες διατήρησης του ψηφιακού υλικού, θεωρούν το θέμα περίπλοκο. Οι μισές από τις μη συμμετέχουσες βιβλιοθήκες συμφώνησαν με τη δήλωση «το τοπίο της  διατήρησης ψηφιακών αρχείων είναι εξαιρετικά περίπλοκο». Μια νέα έρευνα των διευθυντών βιβλιοθηκών αποκάλυψε ότι η διατήρηση των ηλεκτρονικών περιοδικών δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα σε όλους τους κύκλους στον τομέα αυτό.

Οι γνώμες διίστανται, επίσης, σχετικά με το ποιοι τύποι βιβλιοθηκών είναι τελικά αρμόδιοι για την ψηφιακή διατήρηση των ηλεκτρονικών  περιοδικών. Πολλοί βλέπουν τη διατήρηση ως αποκλειστική ευθύνη των βιβλιοθηκών σε ιδρύματα που εστιάζονται αποκλειστικά στην έρευνα ή εξίσου στην έρευνα και τη διδασκαλία. Το ενδιαφέρον από άλλων τμημάτων ενός ιδρύματος μπορεί να αποτελέσει έναν επιπρόσθετο παράγοντα. Το 74% των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ανέφεραν ότι έχουν προσεγγιστεί από μέλος πανεπιστημιακής σχολής για το θέμα της διατήρησης  ηλεκτρονικών περιοδικών. Από την άλλη πλευρά, μόνο το 34% των ιδρυμάτων που δεν συμμετέχουν ανέφερε ότι μέλος πανεπιστημιακής κοινότητας τους έχει προσεγγίσει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βιβλιοθηκονόμοι μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ανάληψη δράσης στα πανεπιστήμια, όπου υπάρχει ενεργή συζήτηση για το θέμα.

Τέλος, οι απαντήσεις έδειξαν ότι η διατήρηση των ηλεκτρονικών περιοδικών δεν έχει γίνει ακόμη στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα στον προϋπολογισμό πολλών βιβλιοθηκών. Περίπου το ήμισυ των ερωτηθέντων που δεν συμμετέχουν στη  διατήρηση των ηλεκτρονικών περιοδικών συμφώνησαν ότι ο περιορισμός του προϋπολογισμού τους αποτρέπει από το να υιοθετούν νέα προϊόντα ή τρόπους προσέγγισης μέχρι να δουν ότι είναι ευρέως αποδεκτά από την κοινότητα των βιβλιοθηκονόμων. Και όταν ρωτήθηκαν ‘’αν η βιβλιοθήκη σας ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσει τη συντήρηση ηλεκτρονικών περιοδικών, από που θα προέρχονταν τα χρήματα’’ μόνο το 9% ανέφερε τον προϋπολογισμό «διατήρησης».

«Ή διατήρηση είναι πολύπλοκο θέμα, που χρήζει  ορισμού και διευκρίνησης" συμπεραίνει η αναφορά. «Ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα βιβλιοθηκονόμων πιστεύει σε μεγάλο μέρος της ότι η ψηφιακή διατήρηση των περιοδικών είναι σημαντική, υπάρχει ακόμα μια έντονη σύγχυση σχετικά με τον τρόπο επίτευξής της και το πόσο επείγουσα είναι».


Πηγή: RESEARCH INFORMATION

Links: Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ