ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Νέα

Share |

Σήμα ποιότητας για τα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης από το DOAJ

13/06/2008
Doaj

Ο οργανισμός SPARC Ευρώπης δημιούργησε ένα σήμα ποιότητας για τα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης, το οποίο εφαρμόζεται στο ευρετήριο περιοδικών ανοικτής πρόσβασης DOAJ. Αν και το DOAJ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ευρετήρια περιοδικών ανοικτής πρόσβασης με 3.300 ευρετηριασμένα περιοδικά, για πολλά από αυτά δεν είναι ξεκάθαρα τα δικαιώματα πρόσβασης και χρήσης του περιεχομένου τους.

Για αυτόν τον λόγο, ο οργανισμός SPARC Ευρώπης δημιούργησε ένα σήμα πιστοποίησης των περιοδικών που εφαρμόζει το DOAJ. Με βάση αυτό το σήμα προσδιορίζεται ποιά περιοδικά προσφέρουν εύκολα ανακαλούμενη πληροφορία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η πιστοποίηση του SPARC Ευρώπης, χορηγείται στα περιοδικά που χρησιμοποιούν την άδεια χρήσης της Creative Commons με την οποία απαιτείται αναφορά στον αρχικό δημιουργό του έργου (CC-BY). Επίσης, τα περιοδικά πρέπει να παρέχουν στο DOAJ τα μεταδεδομένα των άρθρων τους. Με αυτό τον τρόπο το DOAJ θα τα μετατρέψει σε συμβατά με το πρότυπο OAI, γεγονός που αυξάνει την  αναγνωρισιμότητά τους και επιτρέπει στους OAI-harvesters (ευρετήρια περιεχομένου συμβατού με το πρότυπο OAI) να συμπεριλάβουν στις υπηρεσίες τους λεπτομέρειες για τα άρθρα των περιοδικών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία πιστοποίησης ποιότητας των περιοδικών ανοικτής πρόσβασης, που θέτοντας ένα πλαίσιο προτύπων, αυξάνει τα οφέλη και βελτιώνει τα επίπεδα ποιότητας.


Πηγή: Research Information Magazine June/July 2008

ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ