ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Δελτία Τύπου

Share |

Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση και το μέλλον της επιστημονικής επικοινωνίας

12/12/2008
ιεθνές Συνέδριο με θέμα "Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης: το Μέλλον της Επιστημονικής Επικοινωνίας" διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στις 15-16 Δεκεμβρίου 2008 στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Στο Συνέδριο (www.openaccess.gr/conference2008) θα παρουσιαστούν οι νέες μορφές οργάνωσης και διάθεσης της γνώσης στο Διαδίκτυο, που επιτρέπουν την ταχύτατη έκδοση και διακίνηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων, την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, την αποτελεσματικότερη επικοινωνία των επιστημόνων και κατ' επέκταση την ικανοποίηση της ανάγκης της κοινωνίας για γνώση.

Ομιλητές του Συνεδρίου θα είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκδότες από την Ευρώπη και την Αμερική και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα παρουσιάσουν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για τις Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης (Ηλεκτρονικά Αποθετήρια και Επιστημονικά Περιοδικά) και τις νέες προοπτικές που αναδύονται για την επιστημονική επικοινωνία και τη διάδοση της γνώσης.

Mεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται οι: Βασίλειος Ασημακόπουλος (Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού), Κυριακός Μπαξεβανίδης (Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τομέα "GEANT & e-Infrastructure", Γενική Διεύθυνση Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Επικοινωνίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Jean-Claude Guedon (Καθηγητής, Department of Comparative Literature, University of Montreal), Keith G. Jeffery (Καθηγητής, Πρόεδρος euroCRIS - Current Research Information Systems και ERCIM - European Research Consortium for Informatics and Mathematics), David Prosser (Διευθυντής SPARC Europe - Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition), Michael W. Carroll (Επισκέπτης Καθηγητής Νομικής, American University, Washington College of Law).

Το Συνέδριο περιλαμβάνει τις ακόλουθες Θεματικές Ενότητες: Πολιτικές για την Ανοικτή Πρόσβαση, Υποδομές, Πνευματικά Δικαιώματα, Επιχειρησιακά Μοντέλα & Επιτυχημένα Παραδείγματα, Τεχνολογίες Υποστήριξης Συστημάτων και Υποδομών. Το Συνέδριο απευθύνεται στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, σε επιχειρήσεις, φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, βιβλιοθήκες αλλά και στο ευρύ κοινό. Η συμμετοχή είναι χωρίς κόστος, κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώνεται συνέντευξη Τύπου - τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 12.15 (μικρό αμφιθέατρο ΕΙΕ) - στην οποία θα παρουσιαστούν οι υποδομές ανοικτής πρόσβασης που αναπτύσσει το ΕΚΤ, με χρήση ανοικτού λογισμικού σε συνεργασία με ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς. Στόχος των υποδομών είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ελεύθερης διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού: το Αποθετήριο Ήλιος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αποθετήρια στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Υγείας, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, καθώς και διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης.

Στη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί επίσης ο νέος δικτυακός τόπος www.openaccess.gr, μια ενιαία πύλη με όλες τις πληροφορίες για την Ανοικτή Πρόσβαση και τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές, χρήσιμες διευθύνσεις σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά, καθώς και νέα και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Οι υποδομές ανοικτής πρόσβασης υλοποιούνται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο του έργου "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας - Γ' Φάση Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης" το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", Γ' ΚΠΣ 2000-2006).

ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ