ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναζήτηση

Δελτία Τύπου

Share |

Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση

27/11/2008
Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης: το Μέλλον της Επιστημονικής Επικοινωνίας" διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στις 15-16 Δεκεμβρίου 2008 στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Στο Συνέδριο (www.openaccess.gr/conference2008) θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις για τα Ηλεκτρονικά Αποθετήρια και τα Επιστημονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης.

Ομιλητές του Συνεδρίου θα είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκδότες από την Ευρώπη και την Αμερική και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα παρουσιάσουν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για τις Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης (Ηλεκτρονικά Αποθετήρια και Επιστημονικά Περιοδικά) και τις νέες προοπτικές που αναδύονται για την επικοινωνία των επιστημόνων και τη διάδοση της γνώσης.

Το Συνέδριο απευθύνεται στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, σε επιχειρήσεις, φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, βιβλιοθήκες αλλά και στο ευρύ κοινό. Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι χωρίς κόστος, κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για ανάπτυξη εναλλακτικών σχημάτων που επιτρέπουν, τόσο την ταχύτατη έκδοση και διακίνηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων, όσο και τη διάθεση και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Το ΕΚΤ, παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, αναπτύσσει εθνικές υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης με στόχο τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ελεύθερης διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού: το Αποθετήριο Ήλιος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αποθετήρια στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Υγείας, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, καθώς και διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης.

Οι υποδομές λειτουργούν ως διαδραστικοί ψηφιακοί χώροι διάδοσης της γνώσης, χωρίς γεωγραφικούς ή τεχνικούς περιορισμούς. Αναπτύσσονται με χρήση ανοικτού λογισμικού σε συνεργασία με ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς.

Στον δικτυακό τόπο www.openaccess.gr συγκεντρώνονται, για πρώτη φορά σε μια ενιαία πύλη, όλες οι πληροφορίες για την Ανοικτή Πρόσβαση, τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές, τις δράσεις του ΕΚΤ, αλλά και νέα και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Οι υποδομές ανοικτής πρόσβασης υλοποιούνται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο του έργου "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας - Γ' Φάση Αποθετήρια και Επιστημονικά Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης" το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", Γ' ΚΠΣ 2000-2006).

ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ